Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

20.000 fouten met medicijnen in verpleeghuizen

In de ruim driehonderd Nederlandse verpleeghuizen zijn in 2005 ruim 20.000 fouten met medicijnen gemaakt. Dat meldde de Volkskrant vrijdag op basis van gegevens die de instellingen vorig jaar hebben verstrekt aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
20.000 fouten met medicijnen in verpleeghuizen

Verpleeghuispersoneel blijkt zich in 2005 20.000 keer vergist te hebben in de dosis of vergeten zijn medicijnen toe te dienen. De Volkskrant kreeg de gegevens na tussenkomst van de rechter met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Fixatie

Uit de cijfers komt ook naar voren dat in een op de tien verpleeghuizen bewoners letsel oplopen doordat ze worden vastgebonden. Ze krijgen bijvoorbeeld blauwe plekken, striemen of schaafwonden doordat ze met een band om hun middel op een stoel of in bed worden gefixeerd.

Slordig invullen

Over de ernst van de gemaakte fouten met medicijnen heeft de Inspectie geen informatie. Wel valt uit de gegevens op te maken dat veel instellingen de formulieren over het toedienen van medicijnen slordig invullen of er een eigen manier van tellen op nahouden. (ANP)

Links

- Kritiek op ranglijst verpleeghuizen
- Medicatiegegevens vaak niet beschikbaar
- Aantal vergiftigingen door medicijnen stijgen
- Vastbinden niet door personeelsgebrek

Administrator

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.