Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen loon meer bij thuiszorg COTL

De Stichting Centrale Organisatie voor Thuisverpleging Limburg (COTL) heeft geen geld meer om haar 140 werknemers te betalen. De commerciële thuiszorgorganisatie wil dat het personeel tot eind januari doorwerkt zonder loon.
Geen loon meer bij thuiszorg COTL

COTL kwam begin dit jaar in de problemen na het verlies van de aanbesteding van de Wmo. Daardoor viel de helft van de omzet weg. Als onderaannemer van GroeneKruisDomicura, de grootste thuiszorgorganisatie in Zuid-Limburg, wist COTL dat verlies deels te compenseren, vertelt Susan Mogony van vakbond De Unie.

Conflict

Maar afgelopen zomer stond het water COTL weer aan de lippen na een hoogoplopend conflict met zorgkantoor CZ. De zorgorganisatie had meer cliënten geholpen dan was afgesproken. COTL spande een kort geding aan, maar verloor. COTL hoopt te overleven door uitbetaling van de te veel geleverde zorg en wil tijd rekken totdat de rechtbank van Den Bosch uitspraak doet in het hoger beroep dat COTL heeft aangetekend, aldus Mogony.

Geen uitspraak

Gabriël Spera, advocaat van COTL, laat weten dat de rechtbank het verzoek voor een spoedappèl heeft afgewezen. Dat betekent dat er in januari geen uitspraak komt.

Ontslagen

Bij een gunstige uitspraak wil de organisatie een doorstart maken, maar wel in sterk afgeslankte vorm. Van de 140 werknemers zullen er waarschijnlijk maar veertig hun baan behouden, verwacht Mogony. COTL-directeur Vivian van Melkebeke was niet bereikbaar voor commentaar. Uit het jaarverslag blijkt dat COTL in 2006 een verlies leed van circa 40.000 euro op een omzet van circa drie miljoen euro. De accountant heeft de jaarrekening niet goedgekeurd.

Surseance

COTL heeft op 4 december een verzoek om surseance aangevraagd bij de rechtbank van Den Bosch. Als de rechter de thuiszorgorganisatie uitstel van betaling geeft, hoeft COTL haar schuldeisers, onder wie het personeel, niet te betalen. Werknemers zijn wettelijk wel verplicht te blijven werken. Het UWV betaalt dan de lonen uit. Vorige week sprak de rechter het faillissement uit van een andere Limburgse thuiszorgaanbieder: de Thuiszorgcentrale Limburg (TCL). 97 werknemers van de Wmo-poot van TCL verliezen daardoor hun baan. Er is een curator aangesteld om het faillissement af te handelen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Links

TanteLouise Thuiszorg verlaagt loon

Wmo lokt eerste faillissement uit in thuiszorg

Honderden ontslagen bij Carint

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.