Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanbestedingen frustreren extramuraliseren

De aanbestedingen in de extramurale AWBZ en de WMO hebben een funeste uitwerking op het scheiden van wonen en zorg. Zorgaanbieders lopen het risico hun klanten kwijt te raken als ze extramuraliseren.

Die waarschuwing uit de Corona Woonzorgalliantie, een keten van samenwerkende zorgorganisaties die acht procent van de ouderenzorg vertegenwoordigt, in het meinummer van ZorgVisie.

Gaatje in mijn hoofd

Het scheiden van wonen en zorg is speerpunt van het beleid van het ministerie van VWS. Anneke Groenenberg, vice-voorzitter van Corona, onderschrijft dat streven, maar “als je kijkt naar de financiële risico’s, dan heb ik een gaatje in mijn hoofd dat ik ermee doorga”.

Kosten

Zorginstellingen die extramuraliseren krijgen te maken met de aanbesteding van de extramurale AWBZ-zorg die zorgkantoren organiseren. Daarbij krijgen ze punten voor prijs en kwaliteit. Door de extra voorbereidingskosten voor de realisatie moeten zorgaanbieders juist concessies doen aan de prijs en krijgen daardoor een lagere ranking. Ze dreigen daardoor hun klanten en inkomsten kwijt te raken, stelt Groenenberg. Terwijl die juist noodzakelijk zijn om de investeringen terug te verdienen.

Stagnatie

Ook bij de aanbestedingen van de WMO dreigen zorginstellingen inkomsten kwijt te raken als ze buiten de boot vallen. Door de financiële risico’s dreigt het scheiden van wonen en zorg te stagneren, aldus Groenenberg.

Verantwoordelijkheid

Ook het Bouwcollege signaleert dat zorgaanbieders wat huiveriger worden voor het scheiden van wonen en zorg door de aanbestedingen in de extramurale zorg en de WMO. Recente harde cijfers voor de stagnatie heeft het College echter nog niet. Vice-voorzitter Tom Vroon vindt dat zorgkantoren een verantwoordelijkheid hebben. Zij zouden hun manier van aanbesteden zo moeten aanpassen dat die het scheiden van wonen en zorg stimuleert. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Vakbonden eisen stop aanbestedingen WMO

Aanbestedingen WMO kosten 42,5 miljard

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.