Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Algemeen ziekenhuis redt het niet in huidige vorm’

"Algemene ziekenhuizen als het Amphia Ziekenhuis redden het niet in hun huidige vorm." Dat zegt hoogleraar logistiek en operationeel management Frits van Merode donderdag in regionaal dagblad BN/DeStem. Van Merode reageert op de 225 ontslagen bij het Amphia Ziekenhuis in Breda en Oosterhout.
'Algemeen ziekenhuis redt het niet in huidige vorm'

Het probleem is dat ze alles doen, te algemeen zijn”, zegt Van Merode. “Wie alle behandelingen en zorg aanbiedt, doet veel niet goed, zeker niet efficiënt en dus ook niet goedkoper.”

Fusie

In 2001 kwam middels een fusie van het Bredase Baronie- en het Ignatiusziekenhuis met het Oosterhoutse Pasteurziekenhuis het grootste, algemene ziekenhuis van Nederland tot stand. Het nieuwe Amphia Ziekenhuis verwachtte dankzij de fusie de patiënt ook in de toekomst verantwoorde zorg te kunnen garanderen.

Rode cijfers

Vanaf het begin draaide het ziekenhuis niet lekker, meldt BN/DeStem. Het nieuwe Amphia dook meteen in de rode cijfers, in 2002 bedroeg het verlies 3,4 miljoen euro, in 2003 was dat nog 1,5 miljoen euro. Reden voor een reorganisatie. Ook toen waren de toverwoorden efficiënter werken om kosten te besparen en minder management. Daarnaast wilde het Amphia extra geld verdienen met meer zorg en innovaties. Positieve cijfers in 2004 (plus 3,6 miljoen euro) en 2005 (3,9 miljoen winst) bleken niet vast te houden, in 2006 schreef het Amphia opnieuw rode cijfers met een verlies van 8,7 miljoen euro.

Strafkorting

Want de maatregelen van de eerdere reorganisatie keerden zich tegen het ziekenhuis. Zo vergoeden verzekeraars veel vernieuwende ingrepen niet, dat zijn ze wettelijk niet verplicht. En de extra ingrepen waarmee het ziekenhuis meer wilde verdienen, zijn voor de overheid reden om het ziekenhuis een strafkorting te geven vanwege budgetoverschrijdingen. Die korting is inmiddels opgelopen tot 17 miljoen euro in 2008.

Verkeerde keuzes

Maar Van Merode ziet nog een ander probleem. Want wanneer het Amphia wel keuzes maakt, zijn het volgens hem de verkeerde. “Dan kiezen bijvoorbeeld voor heup of knie-operaties. Dan krijg je zogenaamde straatjes, waarbij patiënten bijna aan de lopende band worden geholpen. Maar omdat bijna ieder ziekenhuis die heeft, is er overcapaciteit en ontstaat er een wedloop tussen ziekenhuizen. Om het efficiënt en goedkoop te kunnen doen heb je immer grote aantallen nodig en die haalt niemand zo.”

NVZ

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen onderschrijft de stelling van de bijzonder hoogleraar niet. Volgens woordvoerder Roland Kroes ligt het probleem vooral in de budgetten die onder druk staan. “Ieder ziekenhuis is anders, de een lukt het daarom tot nu toe wel om de kosten binnen de begroting op te vangen”, zegt Kroes in het dagblad.

Pittig

“Soms door bijvoorbeeld dan toch maar noodzakelijk investeringen in ICT uit te stellen”, zegt Kroes. “Maar wij krijgen wel meer signalen van problemen. Ook de Reinier de Graafgroep bij Delft en het Zaans Medisch Centrum moesten al maatregelen nemen. Al was het bij hen minder pittig dan wat het Amphia nu doet.” (ZorgVisie – BN/DeStem)

Lees ook:

Gedwongen ontslagen bij Amphia Ziekenhuis

1 REACTIE

  1. Geachte lezer,
    Het aantal algemene ziekenhuizen moet omlaag en de ziekenhuizen die overblijven kunnen zich specialiseren.
    Deze overgebleven ziekenhuizen kunnen een alliantie vormen met een Academisch Ziekenhuis.
    De medische specialisten kunnen zich daarom beter aansluiten bij regiomaatschappen en zijn dan breed inzetbaar in de regio en daar buiten.
    80% van de SEH-hulpvragen kunnen goed worden afgehandeld door huisartsen.
    Ziekenhuizen zijn er voor acute en complexe zaken.
    Wat ik nu schrijf weten we allemaal.
    Vriendelijke groet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.