Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Alliantie voor topklinische ggz in de maak

MAARSSEN - Ggz-aanbieders Altrecht, Lentis en de Parnassia Groep richten een alliantie voor topklinische ggz op. Met de alliantie willen de initiatiefnemers de behandeling van mensen met een zeldzame aandoening waarborgen.

Om een kwalitatief hoogwaardige behandeling voor mensen met een zeldzame aandoening of met een zeer complexe manifestatie van een aandoening te kunnen garanderen, is samenwerking en concentratie van het topklinische aanbod voor deze patiëntengroepen nodig. Alleen wanneer er voldoende patiënten met een dergelijke aandoening zijn, kunnen specifieke kennis en vaardigheden ontwikkeld worden. Ook de veranderingen in de structuur, organisatie en financiering van de gezondheidszorg, de introductie van de marktwerking en de toenemende aandacht voor kwaliteit en innovatie zijn aanleiding geweest de stichting Topklinische GGz op te richten.

Criteria

In eerste instantie bestaat de stichting Topklinische GGz uit de drie initiatiefnemende instellingen. Op basis van vastgestelde criteria, beoordeeld door een onafhankelijke commissie, kunnen andere GGz-instellingen zich bij de stichting Topklinische GGz aansluiten. Voorzieningen die het predikaat topklinische GGz-instelling of -afdeling willen dragen, moeten voldoen aan 15 instellingsbrede criteria en 15 criteria op afdelingsniveau.

Landelijk netwerk

Vanwege de hoge eisen die aan een topklinische voorziening worden gesteld, zullen in de praktijk binnen één instelling slechts enkele afdelingen in aanmerking komen voor het predikaat Topklinische Zorg. Uiteindelijk willen de initiatiefnemers komen tot een landelijk netwerk van topklinische GGz-voorzieningen. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Lees meer op ZorgVisie over Altrecht:
- Drie instellingen winnen marketingprijs
- Herrie in transculturele ggz
Lees meer op ZorgVisie over Parnassia
- Het voordeel van bedrijfsmatigheid

Administrator

Of registreer u om te kunnen reageren.