Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gerommel in de Orde over uurtarief

De Orde van Medisch Specialisten voorzag een vrij gemakkelijke stemming over het uurtarief. Het weeralarm leidde echter tot uitstel van de ALV tot 21 maart. Een groeiend aantal tegenstanders is het gevolg. Chef de bureau van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie, Petra Boorsma: “Men wordt langzaam wakker”.
Gerommel in de Orde over uurtarief

Naast de cardiologen hebben ook de gynaecologen, KNO-artsen, anesthesiologen en chirurgen moeite met het door de Orde en VWS bereikte akkoord. Groot knelpunt is de financiering van de bereikbaarheidsfunctie, de zogeheten disutility. Op dit moment krijgen artsen die ’s nachts of in het weekend met spoed moeten uitrukken daar een vergoeding voor. In het akkoord is een dergelijke compensatie niet meer opgenomen.

‘Kantooruur specialisten’

Voorzitter Hans Brom van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde:“Wij vinden het een onvolwassen akkoord. Voor de vrijgevestigde specialisten is er geen enkele regeling meer voor werk buiten kantooruren. Met alle respect voor kantooruur specialisten, dat is toch een ander beroep”.

Ellen van Rooij, voorlichter van de Orde: “De disutility zit er deels in, als een gemiddelde voor alle specialismen en deels niet. Dat zullen specialisten zelf moeten uit onderhandelen met de ziekenhuisdirecties, binnen de bandbreedte.

Thuisbevallingen

Gynaecologen vinden de honorering van de beschikbaarheid zelf nog belangrijker. Sjoerd Terpstra, beleidsmedewerker van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG):”Ons unieke Nederlandse systeem van de thuisbevalling kan alleen verantwoord plaatsvinden omdat een barende vrouw in een noodsituatie snel naar een dichtbij gelegen ziekenhuis kan worden gebracht. Wanneer goede financiering wegvalt, wordt deze zorg in een groot aantal ziekenhuizen onbetaalbaar.”

Spannend

Ondanks de kritiek op het akkoord, heeft de NVvH haar leden toch geadviseerd voor te stemmen. “Omdat dit het hoogst haalbare was”, zegt voorzitter Brom. De cardiologen en gynaecologen wijzen het akkoord echter af. Petra Boorsma: “Het betekent een enorme inkomstenderving voor de cardiologen. Niet alleen vanwege de disutility maar ook omdat het uitzicht op vrije marktwerking verdwenen is, terwijl dat wel het uitgangspunt van de DBC onderhandeling is.” Volgens Boorsma staat het als een paal boven water dat de stemming op 21 maart niet gemakkelijk wordt.

Uitleg

Ellen van Rooij van de Orde: “Het ligt moeilijker dan we hadden gehoopt. We houden deze week gesprekken met onder andere de NVVC en NVOG. We hopen dat er meer begrip ontstaat voor het akkoord wat we hebben bereikt als we het beter kunnen uitleggen.” (ZorgVisie-Carina van Aartsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.