Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

IGZ hard over voorbereiding operaties

HILVERSUM - Het zit in ziekenhuizen nog steeds niet goed met de gegevensverzameling en patiëntendossiers in de voorbereidingsfase van eenvoudige operaties. Dit kan tot medische missers leiden.
IGZ hard over voorbereiding operaties

Dat blijkt uit het rapport Toezicht Operatief Proces van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ). ZorgVisie wist in december al beslag te leggen op dit rapport. Door de onduidelijke informatievoorziening op de operatietafel gaan patiënten niet zelden de operatiekamer in zonder dat duidelijkheid bestaat over hun actuele fysieke conditie, mogelijke allergische reacties en hun toestemming voor bepaalde ingrepen. De IGZ pleit nu voor standaardisatie van formulieren en een landelijk systeem om gegevens in te voeren.

Verbetering

Bij de registratie in de ziekenhuizen is heel duidelijk ruimte voor verbetering, stelde Hans Brom, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde in een uitzending van Nova. “De overdracht van gegevens moet beter.”

Van links naar rechts

Op de operatietafels moet informatie vaak van verschillende kanten bij elkaar komen. Maar dit gebeurt op verschillende manieren, met formulieren, op papier en via de computer, waardoor de overzichtelijkheid ver te zoeken is. Zo kan het volgens het IGZ-rapport voorkomen dat een liesbreuk diverse malen van het linker- naar het rechterbeen verhuist en vice versa.

Automatisering

De verwisselingen noemde Brom ,,de bekende nachtmerrie'' van patiënten. Hij stelde nadrukkelijk niet het probleem te willen bagatelliseren. ,,Iedere keer is een teveel. Maar op honderdduizenden operaties gaat er wel eens iets mis'', aldus Brom. Ook zei hij dat als gegevens niet zijn terug te vinden in de verslaglegging, dat niet direct betekent dat deze niet voorhanden zijn. Volgens Brom wordt in ziekenhuizen en door medische verenigingen, zoals de zijne, hard gewerkt aan standaardisering en betere afstemming van gegevens. Dat moet bijvoorbeeld door automatisering gebeuren. (ZorgVisie)

Lees ook:

- Eerste test EPD gestart
-Twente geselecteerd als pilotregio WDH
- Nachtmerrie: halve long kwijt (weblog)

Administrator

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.