Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ onderzoekt weigering onverzekerden

DEN HAAG - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelt een onderzoek in naar het weigeren van onverzekerden door ziekenhuizen. Dat heeft minister Hoogervorst van Volksgezondheid dinsdag aan de Tweede Kamer beloofd.

Aanleiding voor het onderzoek is een artikel in vakblad Medisch Contact, waarin twee artsen schreven twee artsen dat ze van een Rotterdams ziekenhuis te horen hadden gekregen dat ze geen onverzekerden meer mochten doorverwijzen. De linkse oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en de SP trokken daarover aan de bel. Zij vonden dat de minister moet ingrijpen.

De bal kaatsen

Hoogervorst heeft de IGZ gevraagd om deze kwestie te onderzoeken. Maar hij kaatst de bal terug door zich af te vragen waarom de betrokken ‘straatartsen’, de huisarts F. Sikken en de arts M. Kok die hulp biedt aan illegalen, niet zelf naar de inspectie zijn gestapt.

Richtlijnen

De minister zal de inspectie ook vragen om een meer algemeen onderzoek naar de manier waarop artsen vaststellen of een onverzekerde medisch noodzakelijke zorg nodig heeft. Mocht daaruit blijken dat het nodig is, dan zal hij daar nieuwe richtlijnen voor op laten stellen. De twee Rotterdamse artsen schreven namelijk in Medisch Contact dat onverzekerden soms al bij de balie van een ziekenhuis werden weggestuurd, zonder dat er gekeken was of er medische noodzakelijke zorg nodig was.

Verantwoordelijkheid

Voormalig minister van Volksgezondheid Els Borst heeft in de jaren negentig in de wet vastgelegd dat illegalen en onverzekerden altijd recht houden op medisch noodzakelijke zorg, erkende minister Hoogervorst. De verantwoordelijkheid over de keus of iemand recht heeft op zorg ligt op dit moment bij de arts. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.