Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Managers verlaten Slotervaartziekenhuis

MAARSSEN - Het rommelt in het managementteam van het Slotervaartziekenhuis. Nadat eerder de hoofden P&O en planning & control zijn opgestapt, is afgelopen weekeinde het hoofd beveiliging op staande voet ontslagen.
Managers verlaten Slotervaartziekenhuis

Als reden voor dit laatste ontslag voert bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis, Aysel Erbudak, een gebrek aan transparantie aan. “Het betreffende diensthoofd was niet transparant naar de eigen medewerkers toe. Dat is natuurlijk een kwalijke zaak, dan moet je als raad van bestuur optreden.”

Personeelstekort

Volgens het scheidend hoofd beveiliging draait het conflict om de patiëntveiligheid. Door personeelstekort bij de beveiliging krijgt het ziekenhuis geregeld de volledige 24-uurs bezetting niet rond. Bij de twee recente incidenten is daarom de hulp van politie en brandweer ingeroepen. Het hoofd beveiliging heeft inmiddels een advocaat ingeschakeld.

Dat er ook elders in het managementteam mutaties zijn, vindt Erbudak “oud nieuws”. “Er is een uittocht geweest van mensen die geen voorstander waren van Meromi [de vastgoedgroep die vorig jaar het ziekenhuis overnam- red.]. Die vonden dat ze uit loyaliteit naar de vorige raad van bestuur niet te handhaven waren.”

Familielid

Van een leegloop, zoals het Algemeen Dagblad meldt, is volgens Erbudak geen sprake. Ze wijst in dit verband op het vervullen van lastige vacatures bij de afdelingen urologie en radiologie. “Die artsen willen graag in het Slotervaart werken.”

Onder de nieuwe medewerkers ook Erbudaks zus, die sinds kort als parttimer leiding geeft aan de schoonmaakdienst. Volgens Erbudak is zij de meest geschikte kandidaat om de zeven ton budgetoverschrijding bij de dienst terug te verdienen. “Bovendien is het iemand die dag en nacht voor de tent klaarstaat.”

Onrust

Dat er emoties onder de oude garde leven, vindt Erbudak begrijpelijk. “Het ziekenhuis zit sinds de overname door een financieel betrouwbare partij niet langer in een overlevingsgevecht. Daardoor is er ruimte om te kijken naar de interne organisatie. Dat lijkt soms op een huwelijk waarbij de partners zich afvragen, nadat de kinderen het huis uit zijn, of ze nog een goede relatie hebben of alleen maar gezorgd hebben.”

Moeizaam

Erbudaks woorden kunnen de bezorgdheid bij de Ondernemings– en Cliëntenraad niet wegnemen. De OR heeft zich bij de raad van bestuur schriftelijk beklaagd over de ondoorzichtige financiële situatie en het gebrek aan informatie. “Zo kunnen we onze taken niet op een normale manier uitvoeren”, reageert voorzitter Ivo van der Werk. “De communicatie loopt moeizaam”, vindt Cliëntenraad-voorzitter Clementine Heim. “Er staat niets op papier. We hebben om cijfers gevraagd maar niets gekregen.” De clientenraad heeft inmiddels een uitnodiging ontvangen van de raad van bestuur voor een gesprek deze week. De OR wacht nog op een afspraak.

Businessplan

Een uitgewerkt businessplan hoeft de OR vooralsnog niet te verwachten. “Meromi weet als ervaren investeringsmaatschappij dat businessplannen vaak op verkeerde aannames berusten”, aldus Erbudak. Ze wil wel kwijt dat Meromi inmiddels 25 miljoen euro in het Slotervaart heeft gestoken en garant staat voor de afwikkeling van lopende verplichtingen. “We verwachten 2007 af te sluiten met een positief resultaat en er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit niet lukt.” (Zorgvisie-Philip van de Poel /Carina van Aartsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.