Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

NZa eerst aangewezene bij bedreiging marktwerking

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is de eerst aangewezene om in te grijpen zodra de marktwerking in de zorg bedreigd wordt. Dat hebben de NZa en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) met elkaar afgesproken in een samenwerkingsprotocol.

Het samenwerkingsprotocol tussen NZa en NMa is een van vier samenwerkingsprotocollen die minister Hoogervorst half juli naar de Eerste Kamer heeft gestuurd. De Eerste Kamer heeft dit van de minister geëist bij het goedkeuren van de Wet marktordening gezondheidszorg. De minister heeft de Eerste Kamer ook de samenwerkingsprotocollen gestuurd tussen de NZa en de Autoriteit Financiële Markten, de Nederlandsche Bank en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Werkafspraken

De samenwerkingsprotocollen bevatten werkafspraken tussen de verschillende toezichthouders over onder meer het verzamelen en naar elkaar doorspelen van informatie en het elkaar adviseren over onderwerpen die beide toezichthouders aangaan.
De NZa en de NMa hebben in hun samenwerkingsprotocol afgesproken dat bij situaties waarbij beide toezichthouders bevoegd zijn, de NZa als eerste zal optreden. (ZorgVisie - Mario Gibbels)

Administrator

Of registreer u om te kunnen reageren.