Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Obstakels frustreren Sneller Beter-programma

MAARSSEN - Slechts een op de vijf verbeterprojecten in ziekenhuizen leidt tot een wezenlijke verbetering van de patiëntenzorg. Dit blijkt uit een evaluatie van het Sneller Beter-programma die is uitgevoerd door NIVEL samen met het VUmc en de Universiteit van Maastricht.

In het kader van het door VWS opgezette Sneller Beter-programma worden in acht ziekenhuizen in totaal 113 verbeterprojecten uitgevoerd. Deze zijn met name gericht op patiëntveiligheid en –logistiek.

Eilandencultuur

Ondanks alle aandacht voor Sneller Beter, zijn de resultaten vooralsnog beperkt. De onderzoekers wijten dit aan het ontbreken van tijd, middelen en steun. Daarnaast is niet altijd helder wie verantwoordelijk is voor het implementeren van verbeteracties. De onderzoekers constateren dat ziekenhuisorganisaties nog teveel een eilandcultuur kennen, waarbij betrokkenen vooral voor het eigen belang gaan. Problemen worden daarbij vooruitgeschoven of genegeerd.

Werkdruk

Niet zelden is het enthousiasme voor Sneller Beter is op managementniveau groter dan op de werkvloer. Dit heeft ondermeer te maken met verhoging van de werkdruk. Bijna de helft van de betrokken projectmanagers ziet een toename van de werkdruk als gevolg van verbetertrajecten. Ook constateren medewerkers soms dat de verbeterprojecten risico’s met zich mee brengen. Het verkleinen van de kans op wondinfectie door verkorte wisseltijden bijvoorbeeld vergroot de kans op fouten. Een ander breekpunt vormt de onderontwikkelde ICT.

Kennisdeling

Bestuurders en management zien ook op strategisch niveau de nodige obstakels. Voor veel betrokkenen is onduidelijk hoe kennisdeling –de spil van Sneller Beter- zich verhoudt tot marktwerking en concurrentie. Ook bestaat er angst dat marktwerking leidt tot een eenzijdige focus op patiëntenlogistiek, kosten en productie. De patiëntveiligheid dreigt daardoor naar de achtergrond te verschuiven. Verder is de methodologie achter de verspreiding en borging van best practices volgens veel betrokkenen “flinterdun”.

Tussenstand

Sneller Beter-woordvoerster Mirjam Siregar benadrukt dat NIVEL zich baseert op voorlopige cijfers. De NIVEL gegevens hebben betrekking op 2005, terwijl de looptijd van het Sneller Beter-traject twee jaar is. “Het is een tussenstand. Op grond van een tussenstand kun je niet stellen of een verbeterpercentage van een op vijf hoog of laag is. De volledige cijfers zijn in 2007 bekend. Dan kunnen we kunnen we de ziekenhuizen afrekenen op de doelstellingen.”

Tijd en middelen

Om te zorgen dat meer projecten slagen, moeten ziekenhuizen volgens de onderzoekers tijd en middelen vrij houden. Een budgetkorting zal volgens de onderzoekers dan ook negatieve gevolgen hebben voor het Sneller Beter-programma. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Lees ook:

Ligduur patiënten kan sneller

VWS organiseert Zorg voor Beter Dag

Menzis beloont deelnemers Zorg voor Beter

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.