Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PGB dient als sluiproute om AWBZ-plafond

Het persoonsgebonden budget neemt een vlucht als omweg rond het productieplafond in de AWBZ. Zorgaanbieders die aan het maximum van hun productieafspraken zitten, adviseren aspirant-cliënten een persoonsgebonden budget (pgb) aan te vragen.

Door het productieplafond op de AWBZ mogen zorgaanbieders niet meer zorg leveren dan afgesproken met het zorgkantoor, ook als de klanten in de rij staan.

Favoriete aanbieder

Een deel van deze aspirant-cliënten vraagt een persoonsgebonden budget aan om alsnog zorg te kunnen ontvangen van hun favoriete aanbieder, signaleren Menzis en CZ in hun zorgkantoorregio’s. “We zien een redelijke toename in het aantal pgb-houders”, zegt Hannie Treffers, manager Zorginkoop care van Menzis.

Maximumproductie

“Bovendien hebben aanbieders ons verteld dat zij hun cliënten zullen attenderen op het bestaan van het pgb.”

De zorgkantoren van CZ wijzen klanten zelf op het pgb als mogelijkheid om de wachtlijst te omzeilen. In de zorgkantoorregio’s van CZ zitten diverse aanbieders al aan hun maximumproductie. De CZ-site meldt: “Mocht u op een wachtlijst voor huishoudelijke hulp wordt geplaatst, dan kunt u aan uw zorgaanbieder vragen om andere zorgaanbieders te benaderen. (…) Een alternatief voor huishoudelijke hulp in zorg in natura uit de AWBZ is het Persoonsgebonden Budget (PGB).”

PGB aanraden

Thuiszorg Noord-West Twente is een van de aanbieders die de ‘pgb-route’ nadrukkelijk openhoudt. “Wij hebben dit jaar minder gecontracteerd gekregen dan we vorig jaar hebben geleverd. We wachten nog even af wat de aanvullende productieafspraken opleveren. Maar als het nodig is, gaan wij vanaf juni onze klanten heel actief het pgb aanraden”, zegt bestuursvoorzitter Jan van Hees.

Regiobudget

Harde cijfers over een toename van pgb’s zijn er niet. “Daarvoor is het te vroeg dag”, zegt de woordvoerder van CZ. Het College voor Zorgverzekeringen meldt desgevraagd geen landelijke trendbreuk te ontwaren in de groei van pgb’s.

De sluiproute lijkt vooral populair in de landstreken waar het regiobudget krap is. Zo ziet VGZ geen opvallende toename aan pgb’s, zegt een woordvoerder. “Wij hebben in onze vier regio’s voldoende capaciteit ingekocht. De pgb-aanvragen stijgen overigens wel, maar die trend loopt al een tijdje.”

(Redactie ZorgVisie – Krista Kroon)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.