Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Premiegevecht kost verzekeraars 60 miljoen

MAARSSEN - Het nieuwe ziektekostenstelsel kost de verzekeraars geld. Uit kwartaalcijfers van De Nederlandse Bank (DNB) blijkt dat de zorgverzekeraars een gezamenlijk negatief resultaat van 62 miljoen euro hebben geboekt.
Premiegevecht kost verzekeraars 60 miljoen

Als reden voor dit verzekeringstechnisch negatieve resultaat noemt DNB de scherpe prijsstelling. Ook wijst DNB, die toezicht moet houden op de financiële positie van de zorgverzekeraars, op de eenmalige kosten van automatisering, administratie en marketing. Ondanks deze aderlating hebben de verzekeraars over de hele linie een positief resultaat van 81 miljoen euro geboekt. Dit is met name te danken aan beleggingsopbrengsten. Ook is de financiële reserve met een eigen vermogen van ruim zes miljard euro nog altijd twee keer groter dan vereist. Volgens een woordvoerder van DNB zijn de tegenvallende premieopbrengsten dan ook ‘niet direct aanleiding om heel bezorgd te zijn’.

Laconiek

De verzekeraars reageren eveneens laconiek. “Het is niet zo gek dat we technisch gezien in de min komen”, aldus directeur Chris Oomen van DSW. “Achmea heeft al aangegeven dat het hele premiegevecht ze 175 miljoen gaat kosten, dus is dit bedrag een meevaller.”

Niet verrassend

“Agis heeft gekozen voor een kostendekkende premie dus wij herkennen ons niet in de cijfers”, zegt Agis-woordvoerder Jaap Knoppert. “Maar verrassend is het niet. Ook onder het oude stelsel zag je dit beeld wel eens.”

“De cijfers van DNB verbazen niet, omdat veel verzekeraars reserves in de premie hebben gestopt”, vindt Achmea-woordvoerster Christina Rompa. “In feite is dat geld van de premiebetaler. Die krijgt nu een deel van dat geld terug in de vorm van een gunstige premie.”

Voortzetting

Geen van de verzekeraars denkt dat het premiegevecht van invloed zal zijn op de samenstelling van de polis. De algemene verwachting is wel dat premie omhoog gaat. Toch is het niet ondenkbaar dat sommige verzekeraars het premiegevecht voortzetten. DNB geeft aan dat met name de voormalige particuliere ziektekostenverzekeraars financieel beter in hun vel zitten dan de oud-ziekenfondsen. In theorie kunnen zij het premiegevecht nog geruime tijd voortzetten, daarbij gesteund door de wetenschap dat de “financiële toereikendheid bij een aantal maatschappijen beperkt toereikend” is, zoals DNB stelt. “Als ze al hun geld willen weggeven moeten ze dat vooral doen”, reageert Oomen. “Maar dat lijkt me geen manier van ondernemen. De opmerking van DNB bewijst wel maar weer dat er nooit een level playing field is geweest.” (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.