Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SP: ‘WMO leidt tot verschraling van thuiszorg’

De SP vreest dat de huishoudelijke zorg in de WMO in rap tempo verschraalt, omdat gemeenten massaal kiezen voor goedkope ongeschoolde alfahulpen. SP-parlementariër Agnes Kant vindt dat de nieuwe staatssecretaris van VWS, Jet Bussemaker, moet ingrijpen.

De SP opende in oktober 2006 een landelijk meldpunt om de gevolgen van de WMO in beeld te brengen.

Uit de 240 meldingen en 58 enquêtes van SP-afdelingen in gemeenten blijkt dat gemeenten veel strenger indiceren. Ze kiezen massaal voor ongeschoolde alfahulpen en schroeven het aantal uren zorg fors terug.

‘CIZ doet werk niet goed’

De indicatiestelling is per 1 januari in handen van gemeenten. Veelal hebben zij die uitbesteed aan het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), dat ook in de AWBZ de huishoudelijke zorg indiceerde.

Volgens ActiZ, de brancheorganisatie voor verpleging en verzorging, doet het CIZ haar werk niet goed. Het CIZ weegt niet voldoende mee of cliënten wel in staat zijn om de regie over hun eigen huishouden te voeren. Dat is nodig om de werkgeversrol ten opzichte van alfahulpen te vervullen.

ActiZ trekt aan de bel

ActiZ heeft hierover aan de bel getrokken bij de vaste kamercommissie van VWS. ActiZ wijst er in een brief op dat niet alleen nieuwe klanten vrijwel alleen alfahulpen krijgen toegewezen, maar dat ook bij herindicaties van cliënten die in de AWBZ al thuiszorg ontvingen een alfahulp wordt geïndiceerd.

Beslisboom

Maar het CIZ wijst de beschuldigingen van de hand. De beslisboom van het CIZ houdt wel degelijk rekening met de regierol van cliënten, stelt CIZ-woorvoerder Eric Spree. “Het CIZ adviseert gemeenten over de zorgbehoefte van cliënten, maar die bepalen uiteindelijk zelf welke hulp wordt ingezet. Wij hebben de indruk dat gemeenten vaker alfahulp voldoende vinden.”

Te ruimhartig

Maar gemeenten stellen dat mensen voldoende hulp krijgen. Een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Gemeenten wijst erop dat er in het verleden wellicht te ruimhartig zorg is geleverd, omdat in de AWBZ zorginstellingen en zorgkantoren uiteindelijk samen beslisten over de inzet van zorg.

Zweedse toestanden

Agnes Kant wil dat de landelijke politiek tijdig ingrijpt om ‘Zweedse toestanden’ te voorkomen. In Zweden heeft een eerder ingevoerde WMO-achtige regeling geleid tot veel rechtszaken en een parlementair onderzoek. Half maart debatteert de Tweede Kamer over de WMO. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.