Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Scheepbouwer: ‘Noodzaak innovatie groot’

Zorginstellingen moeten vanaf 2008 maandelijks rapporteren over de kwaliteit van de door hen geleverde zorg. Voor alle ziekenhuiszorg, behalve de topklinische zorg , moeten vanaf 2007 vrije prijsonderhandelingen ingevoerd worden. En alle zorginstellingen moeten per direct een experimenteerstatus krijgen volgens de Wet Toelating Zorginstellingen.

Dat zijn enkele van de concrete aanbevelingen die Ad Scheepbouwer, bestuursvoorzitter KNP, doet in zijn rapport Zorg voor innovatie! dat vandaag verschijnt. Scheepbouwer deed op verzoek van minister Hoogervorst, en in het kader van het VWS-programma Sneller Beter, onderzoek naar het innovatief vermogen van de zorgsector.

Toegankelijkheid

De noodzaak tot innovatie van de zorg is groot, aldus Scheepbouwer in zijn rapport, want de vooruitzichten voor de Nederlandse zorg zijn slecht. “Beetje bij beetje wordt de toegankelijkheid en de kwaliteit geofferd aan de budgettaire randvoorwaarden. En als we niets doen wordt dat alleen maar erger.” Bij ongewijzigd beleid zal in 2025 één op de vijf Nederlanders in de zorg werken en stijgen de zorguitgaven tot 18 procent van het bruto nationaal product.

Marktwerking

Om de innovatieve kracht van de zorgsector te versterken pleit Scheepbouwer daarom voor versterking van de positie van de zorgconsument door meer transparantie; meer marktwerking gecombineerd met krachtig toezicht en hogere investeringen in ICT.

Verbeterpotentieel

In zijn rapport berekent Scheepbouwer dat ziekenhuizen 15 procent efficiencywinst kunnen behalen door verbetering van de zorgprocessen, 10 procent door betere inkoop en voorraadbeheer, 5 procent door standaardisering van het medisch handelen en nog eens 5 procent door outsourcing. Voor al deze besparingsmogelijkheden vormt volgens Scheepbouwer ict de noodzakelijke randvoorwaarde. Als het verbeterpotentieel geheel wordt benut zullen de zorguitgaven “slechts” stijgen tot 37 miljard euro in 2020 in plaats van 57 miljard euro bij ongewijzigd beleid.

(ZorgVisie – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.