Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorgprotesten in Rotterdam en Twente

MAARSSEN - Thuiszorgmedewerkers in Rotterdam en Twente protesteren tegen de gevolgen van de aanbestedingen van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Omdat de grote regionale aanbieders in hun werkgebied verloren, staat de werkgelegenheid van duizenden werknemers op het spel.

In Rotterdam protesteren ruim duizend werknemers van Thuiszorg Rotterdam BV (TZR) op de Coolsingel voor behoud van hun baan. Door het verlies van de aanbesteding staan de banen van ruim 2000 mensen op het spel. In Twente verloor zorgaanbieder Carint de aanbesteding in onder meer Hengelo. Daar staan de banen van 1100 mensen op de tocht.

‘Desastreus voor reputatie branche’

De vakbonden willen dat de werkgevers een landelijk sociaal plan afsluiten, waardoor de winnaars van de aanbestedingen worden verplicht om de werknemers van de verliezende organisatie over te nemen, met behoud van arbeidsvoorwaarden. CNV-bestuurder Leon Vincken vindt dat staatssecretaris Ross moet ingrijpen. “Het is desastreus voor de reputatie van de thuiszorg dat verzorgden hun baan verliezen en alleen verder kunnen als alfahulp.”

Te duur

TZR heeft nu 85 procent van de thuiszorgmarkt in Rotterdam in handen. Het gaat om 2,2 miljoen uren huishoudelijke zorg voor 14.000 klanten. Maar de gemeente Rotterdam vindt de offerte van TZR te duur en heeft de WMO-aanbesteding gegund aan twee andere zorgpartijen. Dat zijn de combinaties van Laurens/Evean en De Stromen/Humanitas.

Oud werknemersbestand

Het bod van TZR is vijf tot zeven miljoen duurder dan de andere partijen en niet achttien miljoen, zoals de gemeente eerder liet weten stelt TZR-bestuurder Fons Groen. Hij wijt de hogere prijs aan het verouderde werknemersbestand. “De helft van onze werknemers is 50+ en zit op driekwart van de loonschaal. Daardoor zijn we per uur twee á drie euro duurder.” TZR spant een rechtszaak aan tegen de gemeente Rotterdam.

Black box

Carint-bestuurder Ton Swagerman tast in het duister over de oorzaak van het verlies in Twente. “Het is voor ons een black box. Voor offertes die elkaar niet veel ontlopen, behalen we in de ene gemeente een hoge score en bij de andere juist een lage. Het ligt niet aan de prijs, want we waren zelfs goedkoper dan de winnaars. Dan zou het aan de kwaliteit moeten liggen, maar dat verbaast ons want in de benchmark halen we allemaal A-scores.”

Zwarte pieten

“Het zwarte pieten is begonnen”, vervolgt Swagerman. “Gemeenten beweren dat wij ons huiswerk niet goed hebben gedaan. Maar waarom kiezen gemeenten niet voor een veel langere overgangstijd? De WMO is een forse verandering. Daar hoort een geleidelijk overgangstraject bij, zoals gemeenten die kiezen voor het Zeeuwse model. Daarbij vallen er geen aanbieders buiten de boot.” (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

‘Overnemen thuiszorgers niet verplicht’

CNV voorspelt ontslaggolf thuiszorg

Zorgbalans demonstreert in Haarlem

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.