Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrije artsenkeuze in het geding

ROTTERDAM - Zorgverzekeraars kunnen in hun naturapolis een zodanig lage vergoeding opnemen voor niet-gecontracteerde zorg waardoor het feitelijk niet interessant is voor de zorgaanbieder om de zorg te leveren. Hierdoor wordt de vrije artsenkeuze voor verzekerden die voor een naturapolis hebben gekozen, beperkt.
Vrije artsenkeuze in het geding

Dat stelt hoogleraar gezondheidseconomie Erik Schut. Hij wijst daarbij op artikel 13 van de Zorgverzekeringswet waarin staat dat zorgverzekeraars in de polis zelf de hoogte van de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg kunnen vaststellen. Bij een restitutiepolis krijgt elke zorgaanbieder een marktconforme vergoeding en hebben verzekerden daarom wel vrije artsenkeuze.

Overheveling

De bewering van Schut wordt bevestigd door directeur Martin Bontje van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Volgens Bontje is deze mogelijkheid genoemd bij de discussie over de overheveling van de curatieve ggz naar de Zorgverzekeringswet. Door een lage vergoeding in de naturapolis op te nemen voor niet-gecontracteerde ggz-aanbieders, zouden de uitgaven voor de ggz in de hand gehouden kunnen worden.

Redelijke vergoeding

VVD-Kamerlid Edith Schippers stelt echter dat verzekeraars voor niet-gecontracteerde zorg een “redelijke” vergoeding moeten betalen. “Verzekerden moeten de mogelijkheid hebben om voor een andere, niet-gecontracteerde hulpverlener te kiezen als hun verzekeraar geen goede hulpverlener heeft gecontracteerd.” Dit wordt bevestigt door de woordvoerster van ZN. Volgens haar mag de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders niet zo laag mag zijn zodat de vrije artsenkeuze wordt belemmerd.

Hinderpaal

De hoogte van de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg mag geen “hinderpaal” vormen voor het verkrijgen van de zorg, stelt de woordvoerster van het ministerie van VWS. Dit zou terug te vinden moeten zijn in arresten van het Europese hof.

Redelijke vergoeding

Schut kent de verhalen over een “redelijke” vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg maar hij heeft tot nu toe hierover niets zwart op wit kunnen vinden. “Er bestaat inderdaad een amendement van Schippers op de Ziekefondswet waarin wordt gesproken over de vergoeding van voor niet-gecontracteerde zorg op basis van de “gemiddelde” kosten van wel-gecontracteerde zorg. Maar dat is niet van toepassing op de Zorgverzekeringswet.”

Schut vindt het tijd worden dat er helderheid over deze kwestie komt. “Ook binnen kringen van zorgverzekeraars is het onduidelijk hoe het nu precies zit.” (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.