Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Willekeur bij inkoop zorgkantoren

Het inkoopbeleid van zorgkantoren loopt sterk uiteen. Daardoor hebben zorgorganisaties in de AWBZ geen gelijk speelveld en ontstaat er rechtsongelijkheid voor cliënten. ‘Hef de zorgkantoren op’, zegt Jopie Nooren, directeur Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

Nooren baseert haar conclusie op een onderzoek dat Zorg Consult Nederland in opdracht van de VGN en de brancheorganisatie voor verpleging en verzorging ActiZ heeft uitgevoerd.

Grote verschillen

Zorgkantoren zijn in het leven geroepen om op een uniforme manier de AWBZ uit te voeren. In de praktijk zijn er echter grote verschillen in het inkoop- en contracteerbeleid. Zorgkantoren beoordelen offertes op hun eigen manier. Daarbij spelen doelmatigheid en kwaliteit een rol, maar hoe die ten opzichte van elkaar worden gewogen verschilt per zorgkantoor.

Concessiehouder bepaalt koers

In de praktijk blijkt de visie van de concessiehouders bepalend voor de koers, constateert Nooren. “Tussen het Achmea zorgkantoor in Rotterdam en in Drenthe zijn meer overeenkomsten dan met het zorgkantoor in Groningen. Het mag niet uitmaken of je nu in Groningen woont of in Assen. Mensen moeten dezelfde kwaliteit van zorg tegen dezelfde prijs krijgen, want in de AWBZ heeft iedereen dezelfde rechten.”

Selectie op prijs

Zorgkantoren hebben geen toegevoegde waarde, stelt Nooren. Zolang ze er zijn moeten ze de AWBZ uniform uitvoeren. “Ze moeten gewoon een doorgeefluik zijn van geld. Voor de wat langere termijn kun je ze beter opheffen en naar een systeem gaan met persoonsvolgende budgetten, zodat klanten echt kunnen kiezen voor deskundigheid. Nu selecteren de zorgkantoren vooral op prijs.”

NZa: geen commentaar

ActiZ en VGN willen met verzekeraars en de toezichthouder NZa in gesprek over de manier waarop meer uniformiteit in het contracteerbeleid kan worden gebracht. De NZa wil pas reageren na dat gesprek.

ZN: juist heel behoedzaam

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zegt dat zorgkantoren juist heel behoedzaam omgaan met marktwerking, omdat 90-95 procent van de productie van zorginstellingen al vaststaat. Daarnaast wijst AWBZ-coördinator Jan Coolen van ZN erop dat zorgkantoren voor de selectie van aanbieders allemaal dezelfde criteria hanteren. Er zijn alleen verschillen als het gaat om de gunning van productieruimte, maar dat hoort bij een fase van innovatie, stelt Coolen. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

‘Bij de AWBZ blijft sprake van onbegrensde aanspraak’

Ross wil zorgkantoren opheffen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.