Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Artsen moeten zich verantwoorden

MAARSSEN - Vertrouwen in de arts is niet vanzelfsprekend. De dokter moet dat verdienen. En hij kan daar zelf wat aan doen. Dat zegt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in het rapport Vertrouwen in de arts, dat op 29 mei is gepresenteerd aan VWS.

De Raad wil een eind maken aan de vrijblijvendheid die er nu nog heerst. Artsen moeten hun handelen kunnen verantwoorden, schriftelijk vastleggen en publiek inzichtelijk maken. Klachten en incidenten moeten per persoon worden bijgehouden. Intercollegiale evaluatiegesprekken zouden gevolgen moeten krijgen voor de herregistratie. Ook moet het mogelijk zijn op basis van zo’n gesprek een persoonlijk verbetertraject vast te stellen. Tenslotte zouden medici beter moeten samenwerken met collega-hulpverleners en samen met het instellingsmanagement duidelijke afspraken maken over verantwoordelijkheden.

Zakelijke belangen zorginstellingen

Het rapport Vertrouwen in de arts van de RVZ strekt verder dan alleen de medische professionals. In het nieuwe zorgstelsel nemen zakelijke belangen van zorginstellingen, verzekeraars en zorgverleners steeds meer toe. De RVZ heeft onderzocht of artsen met al die belangen rekening kunnen houden, zonder het belang van de patiënt te schaden. “Het rapport is ook bedoeld om de professional weerbaarder te maken tegen invloeden van buitenaf”, zegt Joke Lanphen, lid van de RVZ. “We willen hiermee een oproep doen aan de overheid en andere partijen om professionele standaarden te respecteren en niet te ondermijnen.” Volgens Lansen moet zorg volgens die richtlijnen vanzelfsprekend zijn. Financiële incentives van zorgverzekeraars zijn niet wenselijk.

Vergoeding genees- en hulpmiddelen

De RVZ adviseert verder om dure genees- en hulpmiddelen kostendekkend te vergoeden in budgetten of dbc’s. Een voorbeeld van zo’n middel is het borstkanker medicijn Herceptin dat nu nog slechts voor 40 procent van de vrouwen die het zouden moeten gebruiken, beschikbaar is. Zorginstellingen die het middel voorschrijven, krijgen nu een vergoeding van 80 procent en moeten de rest zelf bijbetalen. Als de minister het advies overneemt, kunnen deze middelen voortaan in elk ziekenhuis op dezelfde wijze beschikbaar zijn. (ZorgVisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

– Klink: “Tijd van vrijblijvendheid voorbij”

– Klink bekijkt uitbreiding tuchtrecht en hogere schadeclaims

– rapport Vertrouwen in de arts

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.