Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

'CIZ handelt indicaties telefonisch af'

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) handelt indicatiestellingen telefonisch af, motiveert beslissingen onvoldoende en negeert rechterlijke uitspraken. Dit stellen oud-medewerkers van het CIZ zondag in het televisieprogramma Zembla.

Als de rechter het CIZ in het ongelijk stelt, gaat de instantie in beroep of wordt de zaak doorgeschoven naar het zorgkantoor, dat dan mag bepalen of extra zorg nodig is, stelt een andere ex-werknemer.

Achterstanden

Volgens Arjan Vermeulen, voorzitter van de raad van bestuur van het CIZ, zijn veel problemen toe te schrijven aan de achterstanden waarmee zijn instantie kampt. Hij erkent de nadelen van het werken per telefoon. “We kijken nu wat minder naar de inhoud dan we zouden willen.” Daarnaast zouden herindicaties wel goed per telefoon kunnen worden beoordeeld. Dat de organisatie rechterlijke uitspraken naast zich neer legt, wordt door het CIZ bestreden.

Kamervragen

Naar aanleiding van de uitzending van Zembla heeft het Tweede Kamerlid Agnes Kant van de SP vragen gesteld aan staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid over de handelwijze van het CIZ. (ANP)

Lees ook:

- Indicatiestellers gaan klare taal spreken
- AWBZ mogelijk duurder door zzp-scores
- SVB gaat uitkeringen aan mantelzorgers uitbetalen

Administrator

Of registreer u om te kunnen reageren.