Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eigen bijdrage zet rem op ggz

Cliënten in de curatieve ggz moeten vanaf 2008 mogelijk een eigen bijdrage gaan betalen. Hoe hoog deze eigen bijdrage zal zijn, is nog niet duidelijk.

De maatregel maakt deel uit van de overheveling van de kortdurende, op genezing gerichte ggz van de AWBZ naar de zorgverzekeringswet. Dit beslaat circa tachtig procent van het ggz-aanbod. Branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is bang dat de kosten van de ggz de pan uitrijzen wanneer het behandelaanbod grotendeels in het basispakket komt en wil daarom een rem zetten op de instroom van cliënten.

700 euro

Ook minister Klink van Volksgezondheid is geporteerd van een eigen bijdrage, zoals die bijvoorbeeld sinds 2005 voor psychotherapie

geldt. Cliënten betalen per sessie vijftien euro uit eigen zak tot een maximum van 700 euro per jaar.

Echte ziektes

Bestuursvoorzitter Frits Verschoor van Parnassia in Den Haag, de grootste ggz-aanbieder in Nederland, noemt de plannen voor een eigen bijdrage “absurd” en “onverkwikkelijk”. “Het is een voorbeeld van onzuiver denken. Zorg in het basispakket is noodzakelijke zorg waar iedere Nederlander recht op heeft. Dan moet je niet op een specialisme andere spelregels toepassen door een eigen bijdrage te heffen. Bij een oorontsteking of gebroken been hoeft de patiënt toch ook niet aan de poort te betalen? Maar klaarblijkelijk twijfelen VWS en de verzekeraars eraan of psychische aandoeningen wel echte ziektes zijn.”

Economische schadelast

Een dergelijke houding vindt Verschoor “penny wise, pound foolish”. “Mensen zullen langer wachten met een noodzakelijke behandeling. Hoe langer je met een onbehandelde ziekte doorloopt, hoe moeilijker de behandeling. In de top-10 van ziektes met de grootste economische schadelast staan nu al vier psychische aandoeningen, dus ga maar na hoeveel psychisch leed en economische schade een eigen bijdrage kan

veroorzaken.”

Bureaucratie

Daarnaast vreest Verschoor dat de introductie van een nieuwe financieringsbron in de vorm van een eigen bijdrage voor veel bureaucratie gaat zorgen. “De ggz kent al vier financieringsstromen, dat vergt een ongelooflijke administratieve inspanning. Met nog meer bureaucratie maak je de sector onaantrekkelijk voor huidige en toekomstige professionals.” Volgens brancheorganisatie GGZ Nederland is er nog geen definitief besluit over de eigen bijdrage, maar volgens ZN-woordvoerster Maike Krommendijk is vooral de vorm en inkleding nog een punt van overleg. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Lees ook:

Gekkenpenning

Websites:

Parnassia

GGZ Nederland

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.