Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Orde: 'Missers kunnen gehalveerd'

De Orde van Medisch Specialisten denkt het aantal medische missers in vijf jaar te kunnen halveren. De orde, de beroepsvereniging van verpleegkundigen V&VN en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen hebben hiertoe een plan opgesteld.

Pieter Vierhout, voorzitter van de orde pleit voor verbetering van de standaardprocedures. In het Radio 1 Journaal zegt hij dat ‘elke fout is er een te veel’ is. De plannen omvatten onder meer het voorkomen van ziekenhuisinfecties na operaties, het voorkomen van onnodig lijden en van verwisseling.

Medische missers

De orde heeft een tienpuntenplan opgesteld. Doel is dat per jaar 850 mensen minder onnodig overlijden. Ook wil de orde het aantal mensen dat slachtoffer wordt van medische missers, met 15.000 per jaar verminderen.

Onbedoelde schade

Minister Ab Klink van Volksgezondheid zei in mei dat hij het aantal medische missers in ziekenhuizen in vijf jaar wilde halveren. Uit het rapport 'Onbedoelde Schade' van het Nivel blijkt dat 1700 patiënten jaarlijks onnodig sterven door medische fouten in ziekenhuizen. Zo’n 76.000 opgenomen patiënten lopen onbedoeld schade op. De organisaties overhandigen het plan dinsdag aan de minister, als onderdeel van zijn 'masterplan'. (ANP)

Lees meer:

- Fouten ziekenhuizen eisen 1700 levens
- Veld geschokt over omvang medische missers
- Ziekenhuizen overwegen garantie op operaties
- ‘Toename in sterfte hoeft niet direct iets te betekenen’ : 7 vragen aan de Reinier de Graaf Groep die maandaelijks sterftecijfers gaat meten

Links:

- Het rapport Onbedoelde schade van het NIVEL

Administrator

Of registreer u om te kunnen reageren.