Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bos: ‘Laat zorgaanbieders niet zelf indiceren’

Er moet een einde komen aan de praktijk dat zorgaanbieders een deel van de indicatiestelling zelf doen. Dat leidt tot een explosieve stijging van ondersteunende begeleiding, waardoor de financiering van de AWBZ totaal is vastgelopen.
Bos: ‘Laat zorgaanbieders niet zelf indiceren’

Dat stelt Chiel Bos, directeur Zorg van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), in een interview met ZorgVisie over het vastlopen van de financiering in de AWBZ. “De aanspraken in de AWBZ zijn te ruim en de toegang is te makkelijk.”

Indicatiestelling

Zorginstellingen doen een deel van de indicatiestelling zelf, onder verantwoordelijkheid van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Dit is bijvoorbeeld het geval als bestaande klanten extra zorg nodig hebben. Bos vindt dat hieraan een einde moet komen, omdat de praktijk laat zien dat dat niet werkt.

Explosieve stijging indicaties

Bos: “We constateren een explosieve stijging van indicaties die zorgaanbieders zelf mogen stellen. Zorgaanbieders vragen voor bestaande klanten extra begeleiding aan om bijvoorbeeld naar het zwembad te gaan, belastingformulieren in te vullen of gordijnen te sluiten. Ik begrijp wel dat zorgondernemers dat doen, want het is makkelijker om geld te verdienen met makkelijke klusjes. Maar als daardoor de zorg voor terminale klanten in gevaar komt, dan zijn we het doel van de AWBZ ver gepasseerd. Terminale zorg moeten ze altijd leveren. Desnoods schieten ze die zorg voor uit hun reserves.”

Ondersteunende begeleiding

De forse stijging van de ondersteunende begeleiding, veertig procent in 2006, is een van de oorzaken voor het geldtekort in de AWBZ. Staatssecretaris Bussemaker heeft aangekondigd hierin fors te gaan snijden. Die bezuiniging moet naar verluidt 200 miljoen euro opleveren.

Beperk toegang tot AWBZ

Voor Bos is dat niet voldoende. De financiering van de AWBZ is totaal vastgelopen, omdat de aanspraken in de AWBZ te ruim zijn en de toegang te makkelijk is. Om de problemen op te lossen moet het ministerie van VWS “daadkrachtig beslissen”. Door het ruimhartige huidige beleid komen zorgkantoren in een spagaat. Het aantal mensen met een AWBZ-indicatie stijgt veel sneller dan het geld dat VWS daarvoor beschikbaar stelt. “Bij het huidige ruimhartige beleid moet er geld bij. Als dat er niet komt, moet VWS ofwel de toegang tot de AWBZ beperken of de tarieven verlagen.” (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.