Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Erasmus onderzoekt dwangopnamen

Nog nooit zijn in Nederland zoveel psychiatrisch patiënten gedwongen opgenomen als in 2006. Het aantal dwangopnamen is in de periode 2000 - 2006 met ruim veertig procent gestegen van 7.2 naar 10.4 per 10.000 inwoners.

Ook het aantal contacten met de ggz in verband met een psychiatrische crisis is gestegen. In de periode 2001-2004 met meer dan honderd procent van 46 tot 93 crisiscontacten per 10.000 inwoners. Er bestaan grote regionale en internationale verschillen in deze stijgingen.

Zowel over de oorzaken als over de effectiviteit van deze ‘epidemie van dwangopnamen en crisiscontacten’ is nog te weinig bekend.

Onderzoek

Niels Mulder pleit voor meer onderzoek naar deze stijgingen in zijn oratie ‘Psychiatrie voor mensen die er niet om vragen’, waarmee hij op vrijdag 14 september aanstaande de leerstoel ‘Openbare Geestelijke Gezondheidszorg’ in het Erasmus MC aanvaardt.

Bemoeizorg

Eén van de oorzaken van de stijging van het aantal dwangopnamen is dat instanties, zoals de ggz en Justitie, zich intensiever met probleemgevallen zijn gaan bezighouden. Dat schrijft het Erasmus MC op haar site. Er is een sterke toename van bemoeizorg, waarbij hulpverleners zorgmijdende patiënten met wie het slecht gaat actief opzoeken. De toegenomen maatschappelijke vraag naar bescherming van patiënten in combinatie met veiligheid en repressie heeft geleid tot het gebruik van meer drang en dwang in de psychiatrie.

Nieuwe klinieken

Het is volgens Mulder de vraag of de individuele patiënt dit een goede ontwikkeling vindt. Daarnaast zijn aan de toename van het aantal dwangopnamen aanzienlijke maatschappelijke kosten verbonden. Als de stijging van het aantal dwangopnamen doorzet komt het einde van de capaciteit van de Geestelijke Gezondheidszorg snel in zicht en zullen er over tien jaar zelfs klinieken bijgebouwd moeten worden.

Voorkomen

Volgens Mulder ontbreekt het geestelijke hulpverleners bij het behandelen van patiënten aan effectieve methodes om dwangopnamen te voorkomen. Gedwongen behandeling buiten het ziekenhuis is niet mogelijk en de uitvoering van goede bemoeizorg wordt door een gebrek aan richtlijnen en slechte financiering bemoeilijkt. Zijn onderzoek zal zich onder meer richten op het verbeteren van de bemoeizorg, drang en dwang, het eerder herkennen van een dreigende crisis bij patiënten en op de verbetering van de therapietrouw om recidive te voorkomen. (Wouter van den Elsen – ZorgVisie)

Links:

GGZ: Geen geld voor nieuwe patiënten

Kwart uitgaven naar psychiatrische zorg

Erasmus MC

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.