Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz stuit op grenzen AWBZ-budget

Instellingen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) zien zich in toenemende mate geconfronteerd met tekorten. Dit blijkt uit een quickscan van branchevereniging GGZ Nederland.

Op basis van de quickscan constateert GGZ Nederland dat een tiental instellingen niet uitkomt met het vastgestelde AWBZ-budget. De koepelorganisatie denkt echter dat dit het topje van de ijsberg is en dat veel meer instellingen met financiële tekorten kampen.

De voornaamste reden voor de financiële problemen is de groeiende vraag naar ggz en dan met name in de jeugd-ggz.

Herschikking van het budget

Op de site van GGZ Drenthe stelt een woordvoerder van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat er geen reden is voor paniek. “Er is voldoende geld voor alle productieafspraken. De zorgkantoren moeten er voor zorgen dat als de ene instelling door zijn budget heen is, andere instellingen waar nog ruimte is eis deze overnemen. Ook moeten zorgkantoren over regio’s heen elkaar helpen om het geld op de juiste plaats te krijgen. Pas als dat allemaal gebeurd is en het geld is op, dan is er en probleem.”

Onderuitputting van het AWBZ-budget

De vraag is of er nog veel geld te verdelen valt. Instellingen in de thuiszorg en de verzorging en verpleging sloegen eerder deze zomer al alarm over de onderuitputting van het AWBZ-budget.

Dat ook de NZa zich serieus rekenschap geeft van het probleem blijkt uit de brief die de NZa al in juli naar de ggz-instellingen heeft gestuurd. Daarin wijst de NZa er uitdrukkelijk op dat het leveren van AWBZ-zorg zonder geaccordeerde productieafspraak voor eigen risico is. Instellingen die toch overproductie leveren moeten, zo schrijft de NZa, zich realiseren dat dit consequenties heeft voor het investerings- en personeelsbeleid.

Geen noodoplossing

Ook wijst de NZa erop dat de betreffende instellingen niet hoeven te rekenen op een noodoplossing zoals in 2006. “Herschikking van de gerealiseerde productie is een eenmalig besluit geweest van de toenmalige staatssecretaris gezien de bijzondere omstandigheden van de knelpunten in de AWBZ in dat jaar”, aldus de NZa.

Ontslagen en wachtlijsten

Een van de instellingen die de harde lijn van de NZa aan den lijve ondervindt, is GGZ Noord-Holland Noord. “Wij produceren tussen de drie en vier miljoen euro meer dan we mogen”, reageert bestuursvoorzitter Hans de Bont. “Daarom zijn we nu bezig personeel te ontslaan. Het betekent ook dat we cliënten met een wettelijke erkende AWBZ-aanspraak de deur moeten wijzen.” GGZ Nederland verwacht dat een en ander landelijk zal leiden tot groeiende wachtlijsten in de ggz. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Lees ook:

-‘Gemeente neemt ggz-taken niet serieus’

-Wachtlijsten langer in ggz

Geldtekort in AWBZ leidt tot klantenstops

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.