Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waarborgfonds luidt noodklok

Het Waarborgfonds voor de Zorgsector waarschuwt dat de combinatie van stelselwijziging en magere financiële resultaten ziekenhuizen de komende jaren in grote problemen kan brengen. Dat meldt het Financieele Dagblad.
Waarborgfonds luidt noodklok

Het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WfZ) schrijft in een brief aan minister Ab Klink van Volksgezondheid dat faillissementen niet uit te sluiten vallen. Vandaar dat de overheid voorlopig nog over de brug moet komen met financiële steun als ziekenhuizen in een noodsituatie komen.

Nieuwe risico’s

Het fonds, dat garanties verstrekt voor leningen aan zorginstellingen, wijst op de grote veranderingen die de ziekenhuissector te wachten staan. Ziekenhuizen worden vanaf volgend jaar financieel verantwoordelijk voor hun investeringen in vastgoed en krijgen vanaf 2009 met een prijsplafond te maken. Dat brengt nieuwe financiële risico’s met zich mee.

Binnen budget

Zo leidt de eigen verantwoordelijkheid voor het vastgoed tot een risico-opslag op leningen die door de Nederlandse Zorgautoriteit berekend is op 280 miljoen euro per jaar. Verder blijkt uit onderzoek dat de werkelijke kosten van ziekenhuizen in veel gevallen sterk afwijken van het prijsplafond in het nieuwe bekostigingssysteem. De uitschieters lopen hierbij op tot 40 procent in de plus en de min. De ziekenhuizen met te hoge kosten zullen vanaf 2009 dus fors in de kosten moeten snijden om binnen hun budget te blijven. Die kostenreductie komt boven op de budgetkortingen die de overheid nu al in het vooruitzicht heeft gesteld. Volgend jaar moeten ziekenhuizen om te beginnen 160 miljoen euro inleveren.

Lage winst

Tegelijk is de financiële situatie van ziekenhuizen niet florissant. De gemiddelde winst van de ziekenhuizen die een garantie hebben van het Waarborgfonds bedroeg vorig jaar slechts 0,7 procent van de omzet, 0,6 procent minder dan het jaar ervoor. Het vermogen bedraagt gemiddeld nog geen 10 procent. Bij ziekenhuizen die de garantie niet hebben, is het vermogen nog lager. ‘Naar de zienswijze van het WfZ kunnen ziekenhuizen bij een cumulatie van negatieve gevolgen al snel in problemen raken, aangezien het “absorptievermogen” van ziekenhuizen voor financiële tegenvallers relatief beperkt is’, schrijft het fonds aan de minister.

Cumulatieve risico’s

Het Waarborgfonds kan zelf ook in de problemen komen door de cumulatie van risico’s. ‘Indien bij meerdere zorginstellingen exploitatieproblemen optreden als gevolg van de beleidsmaatregelen, kan ook de continuïteit van het WfZ in het geding komen.’ Het Waarborgfonds heeft garantie verstrekt voor 7 miljard euro aan leningen en heeft zelf een financiële buffer van 150 miljoen euro. “Als een paar grote ziekenhuizen tegelijk failliet gaan, is ons spaarvarken snel op”, zegt WfZ-directeur Herman Bellers in het FD. In dat geval komt de rekening uiteindelijk bij de overheid te liggen.

Klink is tot nu toe nog niet echt duidelijk geweest over steun aan ziekenhuizen die in financiële nood komen. Bellers: “Dit beleid doorzetten is alleen verantwoord als je als overheid financieel aanspreekbaar bent voor de ziekenhuizen die in problemen komen.” (Het Financieele Dagblad)

Links:

De brief van het waarborgfonds aan minister KlinkHet Financieele Dagblad

Ziekenhuizen behalen te weinig winst

Klink bemoeilijkt winst aan derden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.