Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wiegel: Zorgmarkt moet transparanter

Het wordt hoog tijd dat de prestaties van ziekenhuizen en artsen duidelijk zichtbaar worden. Zorgverzekeraars kunnen dan zien met welke instellingen ze contracten kunnen afsluiten voor hun klanten. Dat heeft voorzitter Hans Wiegel van koepelorganisatie ZN van zorgverzekeraars dinsdag gezegd tijdens een bijeenkomst in Den Haag.

In januari 2006 is een nieuw ziektekostenstelsel van start gegaan. Bedoeling was dat artsen, ziekenhuizen en andere medische instellingen met elkaar zouden concurreren om de gunst van de verzekerde. Verzekeraars moeten namens hun klanten de beste zorg inkopen bij bijvoorbeeld ziekenhuizen voor de beste prijs. Volgens Wiegel verloopt het proces te langzaam.

Geen deugdelijke informatie

Het ontbreekt de verzekeraars volgens hem aan deugdelijke informatie over de prestaties van bijvoorbeeld ziekenhuizen. Daarbij heeft het ministerie maatregelen genomen om de concurrentie tussen de ziekenhuizen stap voor stap door te voeren. Wiegel ziet ook gevaren in de bureaucratische rompslomp die het nieuwe systeem met zich mee brengt. Hij riep minister Klink van Volksgezondheid op om een duidelijk stappenplan te maken voor de toekomst.

Bureaucratie

Klink erkende tijdens de bijeenkomst dat bureaucratie een taai probleem is dat veel aandacht nodig heeft. Volgens hem zullen ziekenhuizen in snel tempo hun eigen prijzen voor zorg mogen gaan vaststellen, maar pas als blijkt dat ze met het nieuwe systeem kunnen omgaan. Anders zou de patiënt de dupe kunnen worden. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.