Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorgaanbieder vindt hulp huishouden onvoldoende’

De helft van de zorgaanbieders vindt dat hun cliënten niet de juiste huishoudelijke hulp krijgen toegewezen. De cliënten krijgen te weinig hulp of niet de ondersteuning die ze nodig hebben.
'Zorgaanbieder vindt hulp huishouden onvoldoende'

Dat blijkt uit een onderzoek dat staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) heeft laten uitvoeren. Bussemaker heeft de resultaten donderdag naar de Tweede Kamer gestuurd in een evaluatie van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Maar omdat van de mensen die de hulp krijgen driekwart daar wel over te spreken is, stellen de onderzoekers ook vast dat de gemeenten wel voldoen aan hun verplichting goede thuiszorg te leveren.

Alfa-hulpen

Sinds de invoering van de WMO begin dit jaar zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de huishoudelijke hulp, die vroeger onder de AWBZ viel. Sinds begin dit jaar krijgen veel klanten van de thuiszorg een veel lichtere vorm van huishoudelijke hulp dan voorheen.

Bij thuiszorginstellingen leidde dit tot problemen, omdat zij blijven zitten met personeel dat de zwaardere vorm van hulp kan verzorgen. Bussemaker vindt het onacceptabel als zorgaanbieders dan hun werknemers dwingen als alfa-hulp te gaan werken. Deze hebben geen vast contract en slechtere arbeidsvoorwaarden.

Goed werkgeverschap

Ze wil ook voorkomen dat instellingen opdrachten van gemeenten binnenslepen door onder de kostprijs te gaan zitten. Dit leidt ook tot tekorten bij de zorgaanbieders en mogelijk ontslag van personeel. De staatssecretaris heeft de gemeenten laten weten dat ze huishoudelijke hulp ook op een sociaal verantwoorde manier kunnen aanbesteden, waarbij ze niet alleen naar de prijs kijken. “Ook afspraken over het goed werkgeverschap wil ik in het contract terugzien.”

Ontslagen

Bussemaker heeft de indruk dat het wel mee gaat vallen met massale ontslagen in de thuiszorg door de perikelen met de aanbesteding. Steeds meer gemeenten maken met zorgaanbieders goede afspraken om problemen op de arbeidsmarkt op te lossen. Worden er toch huishoudelijke hulpen tegen hun zin alfa-hulp en slagen gemeentes en instellingen er niet in de werkgelegenheid zoveel mogelijk veilig te stellen, dan zal ze ingrijpen met wettelijke maatregelen. (ANP)

Links:

‘Ontslagen thuiszorg schaden imago sector’

‘Meer geld nodig voor ontslagen thuiszorg’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.