Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ING gaat een miljard euro in zorg investeren

ING staat te popelen om te investeren in de zorg, zo meldt de Volkskrant. De bank tuigt momenteel een Europees vastgoedfonds op voor de zorg met een waarde van 800 miljoen tot 1 miljard euro.

“Het wachten is nu op goede plannen”, zegt Peter van Leeuwen (51), directeur Instellingen bij ING Bank in de krant.

Commerciële marktpartijen

De marktwerking in de zorg levert nieuwe kansen op voor ING Bank – van oudsher grootfinancier in de zorg. “Naarmate ziekenhuizen meer moeten concurreren op kwaliteit en op prijs, gaan ze zich meer als commerciële marktpartijen gedragen. Dat maakt het voor ons interessant”, aldus Van Leeuwen in het dagblad.

Kapitaallasten

Vooral het feit dat ziekenhuizen voortaan zelf verantwoordelijk zijn voor de kapitaallasten, zal het gedrag van instellingen drastisch veranderen, denkt Van Leeuwen. “Iedereen wil wel in een mooi nieuw gebouw werken als je de lasten niet zelf hoeft te dragen.”

Risico’s

Ziekenhuizen zijn vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor de kapitaallasten en moeten deze verdisconteren in de prijzen voor medische behandelingen. Dit vormt de directe aanleiding voor ING en andere investeerders om ziekenhuizen ervan te overtuigen dat ze beter de risico’s van de exploitatie van het vastgoed kunnen uitbesteden aan derden.

Huren

“Huren biedt instellingen meer flexibiliteit om commercieel te handelen”, zegt Van Leeuwen. “Ontwikkelingen in de zorg gaan snel en zorgconcepten veranderen voortdurend. Als je zelf een gebouw neerzet met een afschrijvingstermijn van 40 jaar, zit je eraan vast. Als je het huurt, kun je een gebouw sneller afstoten.”

Ligtijd

Het probleem in de zorg is dat gebouwen door de lange voorbereidingstijd vaak verouderd zijn tegen de tijd dat ze worden opgeleverd. “Dan staat er een prachtige nieuw ziekenhuis met een maximaal aantal bedden, en dan blijkt er tegen die tijd helemaal geen behoefte meer te zijn aan bedden. De ligtijd in ziekenhuizen is enorm afgenomen. 90 procent van de behandelingen vindt inmiddels poliklinisch plaats.”

Joop van de Ende

ING is niet de enige partij die aast op de zorg. Diverse kleinere vastgoedontwikkelaars en investeerders zijn ook bezig met de ontwikkeling van zorgboulevards en gecombineerde woon-zorgvormen, waarbij het risico voor de exploitatie van de gebouwen bij de projectontwikkelaar komt te liggen. Zo bouwt theatermagnaat Joop van de Ende met zijn vastgoedbedrijfje Living City een zorghotel, waar mensen in een luxe omgeving kunnen herstellen van hun ziekenhuisbehandeling. TCN Property Project is in bespreking met Mesos Medisch Centrum over een ‘Health park’ in Utrecht.

Buitenlandse investeerders

Investeren in grond en vastgoedontwikkeling rondom ziekenhuizen is vooralsnog de enige manier voor externe investeerders om een graantje mee te pikken van de marktontwikkelingen in de zorgsector. “Aan markconforme huurtarieven valt een goede boterham te verdienen. Dat begrijpen beleggers ook”, zegt Van Leeuwen. “Buitenlandse investeerders staan hier al in de rij te dringen.”

Winst aan derden

Verder gaan de mogelijkheden vooralsnog niet. Ziekenhuizen mogen geen winst uitkeren aan derden. Dat gaat veranderen, maar pas na 2012. Tot die tijd lopen investeerders tegen allerlei beperkingen aan om te verdienen aan de zorg. Bovendien kunnen ziekenhuizen voorlopig nog goedkopere leningen krijgen via het Waarborgfonds Zorg.

Twijfel

Voorlopig zit iedereen vooral nog op elkaar te wachten. ”De instellingen weten nog niet wat de gevolgen voor hen zullen zijn van de nieuwe marktverhoudingen. Gaan ze groeien of gaan ze krimpen? Bij twijfel ga je niet investeren in nieuwbouw en wij ook niet”, zegt Van Leeuwen.

Zorgketens

De initiatieven en goede ideeën komen vanzelf als de druk hoger is, denkt Van Leeuwen. Zelf ziet hij volop mogelijkheden, vooral in de ontwikkeling van zorgketens. “En wat te denken van het huren van bijvoorbeeld een MRI-apparaat? Dan betaal je per scan.” (de Volkskrant)

Link

Zorgvisie bouwspecial

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.