Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zwarte lijst geen manier om misstanden aan te pakken’

Ze verschijnen steeds vaker: zwarte lijsten op internet waarop artsen en ziekenhuizen met naam en toenaam staan genoemd. Opsteller van de website SIN-NL, Sophie Hankes, wil er de nazorg na medische fouten mee verbeteren. Maar wat vinden degenen die op de lijst staan er van?

Inspectie voor de Gezondheidszorg

Wouter van der Horst, woordvoerder:“Mevrouw Hankes loopt alle congressen af om aandacht te vragen voor nazorg na medische missers. Ze krijgt altijd de ruimte. Zo’n zwarte lijst is niet iets waar we ons druk over maken. Het staat wat agressief, maar we zijn het er wel inhoudelijk mee eens. Ook de Inspectie is voor openheid en daar kan nog veel in verbeteren.”

UMC Utrecht

Ilse van Wijk, woordvoerder: “Het UMC Utrecht is het met mevrouw Hankes eens dat er absolute openheid moet zijn. Dat hebben wij haar vorig jaar in een brief laten weten. Aan die openheid doen wij al heel veel, zo hebben wij een apart centrum patiëntveiligheid en een klachtenprocedure die wij nadrukkelijk onder de aandacht brengen van patiënten.. De beschuldiging die op de site wordt toegeschreven aan het UMC Utrecht is voor de rechter geweest. De uitspraak luidt dat het UMC Utrecht juist heeft gehandeld. Wij vinden het beschadigend voor de personen die met naam en toenaam genoemd staan en overwegen daarom aangifte te doen van smaad.”

Jan Kuks, hoogleraar neurologie, UMC Groningen

“Persoonlijk doet mij dit eigenlijk niets omdat het een zeer onwerkelijke, zelfs potsierlijke, aantijging is. De aanklacht die mij zou moeten treff en, is dat ik geen aanvullende diagnostiek heb gedaan. Het is de taak van de arts om uit te maken of een patiënt belast moet worden met aanvullend onderzoek en ook om zorgvuldig met aanvragen om te gaan ter voorkoming van lange wachtlijsten. Ik denk dat ik hierdoor allereerst de patiënt in kwestie beschermd heb tegen onnodige handelingen en daarnaast andere patiënten, die het onderzoek wel nodig hebben, betere kansen heb geboden. Alles wijst erop dat dit in deze kwestie goed is gegaan.

Het feit dat mijn beslissing zonder enige nuance wordt afgedaan als een iatrogene nalatigheid is onjuist en het is spijtig dat er in Nederland op deze wijze stemming wordt gemaakt. Men is overgeleverd aan de willekeur van degenen die deze site beheren en kruiden met persoonlijke niet-objectieve wrok.

Het is niet mogelijk daar professioneel op te reageren zonder het beroepsgeheim in gevaar te brengen. Dat is de zwakte van de positie waarin een medicus terecht kan komen. Dit is niet de manier om misstanden in de gezondheidszorg, die er zeker wel zijn, aan te pakken.”

Diaconessenhuis Meppel

Willem van der Meij, revalidatiearts staat ook op de zwarte lijst. Van der Meij: “Ik vind het jammer dat ik van deze aantijging niet op de hoogte ben gesteld. Ik heb niet de gelegenheid gekregen op dit kritiekpunt te reageren en dat vind ik niet juist. Bovendien herken ik mij hierin niet.”

Diaconessenhuis Meppel

Eline Faber, woordvoerder: “Volgens onze gegevens is plaatsing op deze lijst grotendeels gebaseerd op de ervaring van slechts één patiënt, die toevallig ook de voorzitter van SIN blijkt te zijn. We onderzoeken of we juridische stappen kunnen ondernemen tegen de werkwijze van deze stichting. Uiting van onvrede is zeer belangrijk voor het verbeteren van de dienstverlening. Het plaatsen van mensen op een zwarte lijst op basis van één klacht, is een onevenredig zware maatregel.”

Ziekenhuis Lievensberg, Bergen op Zoom

“De ene cardioloog is net met pensioen en zijn collega werkt hier al twee jaar niet meer.”

Orde van medisch specialisten

Ellen van Rooij, woordvoerder: ”Dit kàn helemaal niet. In oktober vorig jaar hebben de Orde, de NVZ-ziekenhuizen en V&VN met mevrouw Hankes om de tafel gezeten. Toen hebben we afgesproken om haar voorstellen ter verbetering van de nazorg aan slachtoffers van medische fouten in acht te nemen bij het opstellen van ons patiëntveiligheidsplan. Halverwege maart zouden onze organisaties met een voorstel komen. Ik zou zeggen: wacht nu eerst eens even af en begin niet steeds wat nieuws.

Een zwarte lijst is echt niet de manier om met elkaar tot een verbetering te komen. Het lijkt bijna een hetze tegen de artsen die op de lijst staan. We hebben mevrouw Hankes een brief gestuurd om foto’s en namen die ze op de site had geplaatst te verwijderen. Gelukkig heeft ze daar grotendeels gehoor aan gegeven. Verder proberen we er maar zo min mogelijk aandacht aan te schenken.”

(Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

SIN past zwarte lijst op website aan

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.