Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Agis en Utrecht actief in probleemwijken

Zorgverzekeraar Agis en de gemeente Utrecht hebben een convenant getekend om op wijkniveau gezondheidsprogramma’s te lanceren. Tot 2013 voeren de partijen een groot aantal gezondheidsprogramma’s uit, te beginnen in de Vogelaarwijk Overvecht.

De zorgverzekeraar en de gemeente gaan samenwerken op het gebied van mantelzorg, preventie en kennisuitwisseling. De aanpak op wijkniveau hoort bij het ‘grote stedenbeleid’ van Agis. “Veel van onze klanten wonen in de steden Amsterdam en Utrecht”, zegt woordvoerster Rieke Celebi van Agis. “Wij kunnen zien dat in probleemwijken de zorgconsumptie hoger ligt dan in andere wijken. Mensen doen daar bijvoorbeeld minder aan sport en lijden vaker aan overgewicht. Om de premie voor al onze klanten zo laag mogelijk te houden, willen we die hogere zorgconsumptie op wijkniveau aanpakken.” In het convenant is afgesproken dat de zorgverzekeraar en de gemeenten ieder 16 uur per dag aan onderzoekscapaciteit inzet in het project. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Agis stopt miljoenen in zorginnovaties

Agis sluit jaar positief af

1 REACTIE

  1. Beste mevrouw Celebi,
    Wij stellen voor om allereerst een kwalitatief onderzoek in te zetten met de professionals, zoals wijkverpleegkundigen die werken in de wijk Overvecht. Zij bemerken dagelijks in het uitvoeren van hun taken bij de bewoners in de wijk Overvecht waar de schoen wringt. Er is sprake van sociale eenzaamheid, verwaarlozing (verkeerd eetgedrag), geen zicht op de vormen van hulpverlening. Er is armoede, werkloosheid, erbarmelijke woonomstandigheden. Dat zijn allemaal factoren die ertoe leiden dat bewoners klachten krijgen en de huisarts bezoeken, zoals u aangeeft verhoging zorgconsumptie.
    Het lijkt mij zinvol om eerst deze variabelen aan te pakken met de gemeente Utrecht; zorg voor een opleiding, zorg voor een baan, zorg voor toeleiding tot sociale activiteiten, zorg voor een prettige leefbare woonomgeving, zorg voor onderlinge samenwerking met een ieder die betrokken is bij een wijk als Overvecht (ook werkgevers). Laten we onderzoeken of Overvecht Ouderenproof is, laten we onderzoeken wat het percentage werkloosheid is, laten we onderzoeken wat het percentage laag-hoogopgeleide bewoners zijn. Laten we in een pilot enkele huis-verpleegkundigen (wijkverpleegkundigen) aanstellen die bereikbaar zijn, die een case load aan gezinnen hebben waar ze verantwoordelijk voor zijn als een vorm van case management, die andere professionals kunnen inschakelen als er vragen zijn die zij niet kunnen beantwoorden (als voorbeeld in Nieuw Zeeland of ingezet bij asielzoekercentra). Het zou fijn zijn als u contact opneemt met Mevr. Bussemaker, zij wil 250 wijkverpleegkundigen inzetten in de 40 pracht/krachtwijken, dat zijn er 6 voor de wijk Overvecht.
    genoeg te doen en niet teveel onderzoeken, er ligt volgens mij voldoende materiaal bij de GG&GD.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.