Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Agis investeert in Amsterdam

Zorgverzekeraar Agis investeert de komende jaren drie tot vijf miljoen euro in gezondheidsprogramma’s in onder andere Amsterdam. Ze heeft hierover een convenant gesloten met de gemeente.

Agis gaat de eerste lijn versterken, preventieprogramma’s uitvoeren en meer samenhang brengen in het bestaande aanbod. “Wij proberen de belangen van onze klanten te dienen, en dat is eigenlijk: ervoor zorgen dat ze zo lang mogelijk gezond blijven”, zegt directeur Joop Vogt. De programma’s zijn niet alleen toegankelijk voor Agis-klanten, maar voor alle Amsterdammers. Vogt: “Dat is de deal met de gemeente. We zullen soms de klanten van de concurrent gezond houden. Aan de andere kant hoop je dat mensen die ons leren kennen, zich later misschien bij ons melden. En dan minder klachten hebben.” De helft van de Amsterdammers is verzekerd bij Agis.

Gezondheidscentrum IJburg

Agis en de gemeente willen in alle wijken gezondheidscentra. De hoofdstad telt er nu zo’n vijftien. In andere wijken zal de verzekeraar het initiatief nemen om centra op te richten. Vogt: “De eerste lijn is eigenlijk de meest vitale functie in het hele systeem, en toch is die de afgelopen jaren verwaarloosd. Wij hebben grootschalig geïnvesteerd in een gezondheidscentrum op IJburg. Wij denken dat de gezondheidszorg elders in Amsterdam aanzienlijk minder is dan daar.” Dat moet dus veranderen, zeker in de ‘Vogelaar-wijken’.

Basispakket Wmo

Agis maakt ook een programma voor mensen in de bijstand, die collectief bij haar verzekerd zijn. Vogt: “Als ze uit huis komen om met anderen te bewegen, verbetert hun gezondheid en krijgen ze meer sociale contacten. Dat maakt de stap naar betaald of onbetaald werk kleiner. En wij krijgen gezondere verzekerden.” Andere preventie richt zich op vmbo’ers, risicogezinnen en geïsoleerde ouderen.

Verder gaan verzekeraar en gemeente bestaande zorg meer op elkaar afstemmen, zoals die voor jonge ggz-cliënten. Voor mensen die langdurig zorg nodig hebben, maakt de gemeente een basispakket Wmo en Agis een basispakket Zorg. Ze gaan samen zorg op afroep regelen. Agis doet in Utrecht iets vergelijkbaars en investeert jaarlijks drie tot vijf miljoen in de twee steden, onder andere in de coördinatie, de preventie en de collectieve zorgverzekering voor minima. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Agis en Utrecht actief in probleemwijken

Agis stopt miljoenen in zorginnovaties

Denktank:’Verzekeraar moet werken aan preventie’

Agis sluit jaar positief af

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.