Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Automatisch donorschap van de baan

Een systeem waarbij iedereen automatisch orgaandonor wordt is voor de Tweede Kamer geen optie. Minister Klink van Volksgezondheid is wel van plan een extra keuzemogelijkheid aan het huidige registratieformulier voor orgaandonatie toe te voegen. Dat is de uitkomst van het gisteren gevoerde debat in de Tweede Kamer.

Klink is van plan een extra optie aan het registratieformulier toe te voegen, waarbij iemand toestemming voor donatie kan geven, mits de nabestaanden instemmen. De minister wil de nabestaanden een nadrukkelijkere rol geven en laat onderzoeken of de extra optie ‘ja, ik wil orgaandonor zijn mits mijn nabestaanden instemmen’ kan worden toegevoegd aan het registratieformulier. De Kamer reageerde niet enthousiast op dit voorstel en vreest dat het formulier te ingewikkeld wordt en minder donoren zal opleveren. Minister Klink zal invoering van zijn plan voor meer orgaandonaties laten afhangen van een onderzoek naar de opbrengsten.

Teleurstellend

De Stichting Hartpatiënten Nederland veroordeelde de uitkomst van het debat. Volgens de stichting heeft de Tweede Kamer “besloten honderden mensen per jaar ter dood te veroordelen.’’ Ook de Nierstichting vond de uitkomst van het debat teleurstellend. Volgens Paul Beerkens, directeur van de Nierstichting moeten patiënten niet de dupe worden van de terleurstellende uitkomst van het debat. De minister en de Kamer debatteren na het herfstreces verder over orgaandonatie. (Zorgvisie - Jolande den Hollander)

Lees ook:

Minder orgaandonaties na overlijden
Donoren weg bij Sanquin door hoge salarissen
Patiënten voor donororgaan naar België
Transplantatiecentra werken niet mee aan ‘donorshow’
Klink verbiedt orgaandonorshow niet
CZ wil duidelijkheid over orgaantransplantaties

Administrator

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.