Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Belangstelling voor innovatievouchers

Innovatie in de eerste lijn en bij kleine zorginstellingen kan gestimuleerd worden door financiële instrumenten als innovatievouchers en speciale leningen (leenfaciliteit). Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van bureau Regioplan in opdracht van het ministerie van VWS.

Huisartsen en apothekers zeggen belangstelling te hebben voor de vouchers, een soort waardebonnen die recht geven op kennis ter waarde van een bepaald bedrag. Door de vouchers te bundelen, kunnen zorgaanbieders extra kennis in huis halen of advies inhuren, onderzoek laten doen of een ondernemingsplan opstellen. Innovatievouchers zijn er al voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) waar ze een waarde hebben van 2500 tot 7500 euro. Voor de zorg, met name de grotere zorginstellingen, wordt aan iets hogere bedragen gedacht.

Innovatie eerstelijn

De speciale leningen kunnen gebruikt worden wanneer aanbieders in de eerste lijn moeilijk terechtkunnen bij een bank. Daarnaast kan een leenfaciliteit geschikt zijn voor innovaties waarvan het bewijs nog niet is geleverd of die minder interessant zijn voor investeerders. Het gaat bijvoorbeeld om het instellen van cameratoezicht in de huiskamer van een instelling waarbij zorgverleners op een draagbare monitor kunnen meekijken.

In de tweede lijn bestaat weinig belangstelling voor nieuwe financiële instrumenten die een impuls kunnen betekenen voor innovatie. Ziekenhuizen en andere grote instellingen geven aan dat ze het geld wel kunnen lenen bij een bank. Wel hebben zij belangstelling voor publiek-private samenwerking (pps) waarbij bijvoorbeeld een private partij voor de huisvesting, de schoonmaak en de catering zorgt.

Probleem regelgeving

Voor de instellingen en beroepsbeoefenaren is hierbij vooral de regelgeving een probleem. Zo hoeft bijvoorbeeld een zorginstelling geen btw te betalen, maar een private partij wel. En dat betekent dat bij uitbesteding de rekening bijna twintig procent hoger uitvalt. “Om pps aantrekkelijker te maken in de zorgsector moet hiervoor een oplossing worden gezocht”, aldus Regioplan. Een ander punt is dat in de thuiszorg wordt afgerekend in uren zodat geen prikkel voor de thuiszorginstellingen bestaat om het aantal uren terug te dringen door het werk anders te organiseren. Het onderzoek komt binnenkort aan de orde in het ZorgInnovatiePlatform van VWS. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Klink wil betere eerstelijnszorg

Agis en NPCF meten samen eerstelijnzorg

Agis stopt miljoenen in zorginnovaties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.