Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ggz-patiënten krijgen te veel anti-depressiepillen

Verdubbeling van de dosering van anti-depressiemiddelen na zes weken is zinloos. Het achterwege laten van deze verhoging kan 25 miljoen euro aan besparingen opleveren. Dat stelt Eric Ruhé, psychiater bij de afdeling stemmingsstoornissen van het AMC.

Ruhé promoveert op 5 november op een onderzoek naar dosisverhoging van veelgebruikte anti-depressiemiddelen. Psychiaters hebben de gewoonte om de dosering te verdubbelen als deze na zes weken niet aanslaat. Ruhé’s onderzoek toont aan dat depressies hierdoor niet beter worden behandeld. “Dosisverhoging leidt tot sterkere bijwerkingen. Daarnaast is het een aanslag op de kosten van de gezondheidszorg”, zegt Ruhé. Het extra gebruik van geneesmiddelen kost jaarlijks 25 miljoen euro. De promovendus verwacht dat de richtlijn voor het gebruik van anti-depressiemiddelen binnenkort wordt aangepast. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Depressiepreventie niet effectief
Huisarts beste keus bij depressie
Ggz meldt klachten vertrouwenspersonen bij inspectie

Administrator

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.