Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Klink wil harde norm voor separeren

Minister Klink wil wettelijk vaststellen hoe vaak en hoe lang ggz-organisaties patiënten mogen separeren. Hij zei dat in de Tweede Kamer.

De Kamer debatteerde vorige week over vrijheidsbeperkende maatregelen, naar aanleiding van een evaluatie van de Wet Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ). Alle fracties vroegen zich af of het toezicht op separeren voldoet. Onlangs stierf een patiënt in een isoleercel van ggz-kliniek SPDC Oost, terwijl de Inspectie voor de Gezondheidszorg al eerder een zeer negatief oordeel over de kliniek had geveld. Daarnaast stelt de Stichting PVP, organisatie van patiëntenvertrouwenspersonen, dat op zeker tien andere psychiatrische afdelingen ook wantoestanden heersen.

Harde veiligheidsnormen

Minister Klink legde uit dat de inspectie twee maanden na het eerste bezoek vier dwangbehandelingen heeft getoetst in SPDC Oost, die niet onzorgvuldig bleken te zijn. De inspecteur heeft daarom geen bestuurlijke maatregel getroffen, maar wel snelle verbetering geëist. Toch vindt de minister dat er scherpere normen moeten komen. “De inspectie refereert op dit moment aan veldnormen, maar om dwingend te kunnen optreden heeft ze een publiekrechtelijk geborgde norm nodig: harde veiligheidsnormen waarop je gewoon niet door de bodem mag zakken.”

Handhavend optreden

Klink denkt dat zulke normen het toezicht “sneller, preciezer en adequater” maken. Nu bezoekt de inspectie tientallen instellingen om zich een beeld te vormen over een thema; als er een norm is hoeft ze alleen een steekproef te nemen en zo nodig “handhavend optreden”.

De minister wil patiëntvertrouwenspersonen een rol geven bij het signaleren van misstanden. Zij moeten problemen met separeren kunnen agenderen bij de raad van bestuur, die moet rapporteren wat hij eraan doet.

Ggz wil harde normen

De inspectie gaat bij Stichting PVP vragen in welke ggz-organisaties het nog meer misgaat. Voor december moet duidelijk zijn of de inspecteurs deze problemen bij bezoeken over het hoofd hebben gezien. Verder blijft Klink het project Drang en dwang, dat separeren moet terugdringen, volgend jaar betalen. Brancheorganisatie GGZ Nederland is voor harde normen, zegt directeur Jos de Beer. “We willen daar wel graag bij betrokken worden. En we zijn benieuwd wat dat mag betekenen voor personele inzet en kosten.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Klink wil cameratoezicht in isoleercel

Bestuur sluit kliniek na sterfgeval in isoleercel

Extern onderzoek in psychiatrische kliniek SPDC Oost

2 REACTIES

  1. Hou toch op!
    Op befehl van politie zat ik van 7 tm 19 januari 2010 in isoleer. Kleren werden door politie van mijn lijf gescheurd,
    Werd vol gespoten met haldol en andere troep.
    Bij mijn protest vertelde men mij lachend voor controle igz zetten wij in het boek dat u zelf in de mengelezimmer wilde.
    Na 12 dagen als junk op straat gegooid en mocht het verder opeens zelf uitzoeken.
    Zwaar ziek bloed spuwen etc van
    die drugs die ze me met geweld
    toediende.

  2. Lees alle reacties
  3. De geestelijke gezondheidszorg (GGZ) moet transparanter worden, door kwaliteitsnormen voor verpleegkundige zorg vast te leggen en te onderzoeken of deze gehaald worden. Dat bepleit Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). Goede zorg met zo min mogelijk dwang moet steeds het uitgangspunt zijn.
    V&VN ziet voor verpleegkundigen voldoende mogelijkheden om ook patiënten met een complex ziektebeeld goed te verplegen met gebruik van zo min mogelijk dwang. Jan van Schilt, voorzitter van de vakcommissie GGZ van V&VN: “Met hulp van GGZ Nederland werken veel instellingen aan het verminderen van ‘dwang en drang’. Dit gebeurt vaak door verpleegkundigen. De eerste resultaten van deze projecten laten aanzienlijk minder separaties zien.”
    Volgens de beroepsvereniging kan separeren overigens onderdeel zijn van goede zorg, mits weldoordacht ingezet. Daarvoor moet volgens heldere protocollen gewerkt worden. Randvoorwaarde is dat er voldoende, bekwame verpleegkundigen zijn om de noodzakelijke zorg te verlenen. Intensieve één-op-éénbegeleiding of het inschakelen van een crisisexpertteam zijn methoden om dwangmaatregelen te voorkomen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.