Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Schenk: ‘Geef NZa vetorecht bij fusietoezicht’

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet fusies kunnen blokkeren die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft goedgekeurd als blijkt dat die geen rendement opleveren voor de organisaties.
Schenk: ‘Geef NZa vetorecht bij fusietoezicht’

Dat zegt professor Hans Schenk van de Universiteit Utrecht in een interview dat deze week in Zorgvisie magazine verschijnt. Schenk is internationaal befaamd door zijn onderzoek waaruit blijkt dat ruim 80 procent van de fusies in het bedrijfsleven mislukt.

Bevoegdheid

Schenk stelt dat de NMa haar centrale rol in het fusietoezicht niet kan waarmaken. Hij vindt dat de NZa de bevoegdheid moet krijgen een fusie te beoordelen op het rendement voor de organisaties zelf. “Gaan ze er financieel op vooruit, neemt de kwaliteit van de geleverde diensten toe en wordt de patiënt er beter van? Als dat niet zo is, moet de NZa de bevoegdheid krijgen een door de NMa goedgekeurde fusie tegen te houden.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Minder zorgfusies dan verwacht
NMa gaat fusie vaker verbieden
Lessen in fuseren

Administrator

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.