Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Slechte beurs jaagt zorgpremies op

De premies van de ziektekostenverzekeringen voor 2009 gaan extra omhoog door de slechte beleggingsresultaten op de aandelenmarkt. Dat voorspellen de grote zorgverzekeraars Uvit en Menzis. CZ en DSW willen zover niet gaan, maar ook zij zullen dit jaar verlies lijden op hun beleggingsportefeuilles. Dat zeggen bestuurders en woordvoerders van de zorgverzekeraars.

De zorgverzekeraars hebben miljarden euro’s aan beleggingen uitstaan. Bij alleen al Uvit (Univé-VGZ-IZA-Trias) gaat het om een belegd vermogen van circa 3,5 miljard euro. Sinds de introductie van de Zorgverzekeringswet in 2006 hebben zorgverzekeraars meer vrijheid om in aandelen te beleggen. De Nederlandsche Bank houdt toezicht op de buffers.
“Onze beleggingen gaan mee met de ontwikkeling van de financiële markten. Sinds begin dit jaar zijn we heel voorzichtig geweest en zijn meer middelen op deposito gezet. Maar de rente-inkomsten zijn niet genoeg om de dalende koersen goed te maken. Het beleggingsresultaat staat onder druk. Het zal zeker een opwaartse druk op de premie geven”, aldus Hans Kestens, lid van van de raad van bestuur van Uvit. ”We beleggen terughoudend, maar de beleggingsresultaten liggen lager dan we geprognosticeerd hadden. Dit heeft consequenties voor je premiestelling,” zegt Menzis. “In augustus compenseerden de rente-inkomsten nog de negatieve koersresultaten, maar nu ziet het er niet goed uit. We prijzen ons gelukkig met onze grote buffers”, geeft CZ aan. De verzekeraar uit Tilburg gaat ervan uit dat zijn premie niet wordt beïnvloed: “Wij hebben onze risico’s gespreid en dat kan geen kwaad. Als je dat niet doet, ben je het ene jaar straatarm en het andere jaar multimiljonair.”

Tegenvaller DSW

CZ laat een deel van zijn vermogen beheren door het Amerikaanse Goldman Sachs dat onlangs zelf moest worden gered. Ook Uvit heeft daar een groot deel ondergebracht. DSW uit Schiedam heeft voor het deel van de verzekering dat onder de basisverzekering valt driekwart van zijn beleggingen in kasgeld en deposito’s gestoken. Een klein deel wordt in aandelen en obligaties belegd via het Amerikaanse Morgan Stanley. “Het totale beleggingsresultaat zal nog positief zijn”, zei directeur Chris Oomen vorige week nog voordat de koersen verder onder druk kwamen. Bij de reserves voor de aanvullende verzekeringen is de situatie anders. Daar kampt DSW met een zware tegenvaller doordat het zwaar in Fortis zit vanwege de banden met verzekeraar Fortis ASR. (Zorgvisie - Eric Bassant)

Lees ook:

DSW komt met lagere premie
Eerste zorgpremie 2008 bekend
Zorgautoriteit ongelukkig met premieprognoses

Administrator

3 reacties

 • no-profile-image

  Dorine Ariaans

  Op wie kan ik mijn verlies op de aandelenbeurs doorrekenen.
  Dit kan toch niet goed zijn. Je zou er ziek van worden.

 • no-profile-image

  H. van Vliet

  Knullig speculeren op de beurs met mijn premiegelden, wwar ik geen toestemming voor heb gegeven(!), heeft tot resultaat dat mijn premie meer gaat kosten.
  Inmens ziek systeem!
  Tijd voor een nieuwe oktoberrevolutie!
  HvV

 • no-profile-image

  Kees Zwaan

  Publiekrechtelijke gelden worden blijkbaar door privaatrechtelijke zorgaanverzekeraars privaatrechtelijk beheerd.
  Wie springt bij als er een 'fauwtje' door de grote jongens wordt gemaakt?

Of registreer u om te kunnen reageren.