Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vergoeding zorg illegalen blijft beperkt

Per 1 januari 2009 geldt één wettelijke regeling voor medisch noodzakelijke zorg aan illegalen. Zorgverleners krijgen tachtig procent van de kosten voor acute zorg vergoed.

De Eerste Kamer heeft gisteren ingestemd met een nieuwe regeling in de Zorgverzekeringswet hiervoor, die geldt voor alle vormen van zorg. Uitgangspunt is dat zorgverleners de kosten van acute zorg moeten verhalen op de patiënt zelf. Als dat niet lukt, krijgen ze tachtig procent van de kosten vergoed. Verder moet de zorgverlener beoordelen of behandeling noodzakelijk is gezien de verwachte verblijfsduur van de patiënt in Nederland. Voor zorg na doorverwijzing, bijvoorbeeld aan psychiatrische patiënten die door de politie bij de ggz worden afgeleverd, is de vergoeding hoger.

Kinderen

De wetswijziging dicht ook het ‘verzekeringsgat’ voor geïmmigreerde kinderen die in afwachting van een verblijfsvergunning nog geen zorgverzekering kunnen afsluiten. Het gaat om nakomelingen van een ouder met een verblijfsvergunning, geadopteerde kinderen en baby’s van Nederlandse ingezetenen die in het buitenland zijn geboren. De overheid betaalt de medische zorg aan illegalen en het College zorgverzekeringen gaat het beschikbare geld beheren.

Beperking ter discussie

Minister Klink zegde de Eerste Kamer toe om binnen een half jaar ook noodzakelijke tandartszorg onder de regeling te brengen, als in de praktijk blijkt dat dit nodig is. Een meerderheid in de senaat wil bovendien dat huisartsen in wijken met veel illegalen meer vergoed krijgen dan tachtig procent. Een motie hierover van het CDA komt op 4 november in stemming. Klink belooft overigens de beperking te zullen herzien als blijkt dat het verhalen van de kosten op de patiënt niet lukt.

Patiënten doorschuiven

De VVD-fractie is als enige tegen de wettelijke regeling omdat ze vindt dat alleen echt acute zorg moet worden vergoed. Artsenorganisatie KNMG vindt de regeling juist te beperkt en wil een volledige vergoeding van niet-inbare rekeningen. Ze verwacht dat zorgverleners illegale patiënten naar elkaar blijven doorschuiven en behandelingen te lang uitstellen, wat tot hogere kosten leidt. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook

Kamer wil oplossing zorgkosten illegalen

Ggz eist oplossing zorgkosten illegalen

‘Ziekenhuizen weigeren onverzekerden’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.