Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

ActiZ daagt VWS om thuiszorgtarief

De korting van 3,5 procent op de thuiszorgtarieven moet van tafel, vindt brancheorganisatie ActiZ. Ze spant een kort geding aan tegen het ministerie van VWS.

Staatssecretaris Bussemaker verlaagt de tarieven voor persoonlijke verzorging en ondersteunende begeleiding over 2008 met 3,5 procent. Dit moet een bezuiniging opleveren van 115 miljoen euro. Brancheorganisatie ActiZ gaat dit aanvechten bij de rechter. “Wij hebben dit punt in de afgelopen maanden besproken met VWS, maar zonder resultaat. Vandaag heeft de Tweede Kamer gesproken over de contracteerruimte, maar ook dit heeft niets opgeleverd. Genoeg gepolderd”, zegt directeur Aad Koster van ActiZ.

Korting tarieven bovenop volumekorting

De regeling komt in de plaats van de ‘bonus-malus-regeling’ die ActiZ voor 2008 had bedongen. Vorig jaar wilde Bussemaker de tarieven al korten, maar beloofden de thuiszorgorganisaties in plaats daarvan minder zorg te leveren. Alleen organisaties die te veel uren draaien, zouden een korting krijgen op hun tarieven. Dat verandert nu dus in een korting voor iedereen. Zuinige organisaties krijgen nu een dubbele korting, stelt Koster. “Het zou raar zijn om nu opeens nog meer zorg te gaan leveren en dat zullen de zorgkantoren ook niet accepteren. Dus deze tariefverlaging komt bovenop de volumekorting. We worden dubbel gepakt.”

Minder zorg voor zelfde geld

Een tariefkorting is bovendien iets heel anders dan een beperking van het aantal uren, vindt Koster. “Minder zorg leveren, daar kun je de organisatie op aanpassen. Maar een lager tarief betekent: hetzelfde leveren voor minder geld, dus verlies lijden op elk uur zorg.”

Regeling niet uitvoerbaar

Een woordvoerster van VWS legt uit dat de bonus-malus-regeling niet uitvoerbaar blijkt te zijn. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft dat een paar maanden geleden vastgesteld. “Maar omdat de bezuiniging wel moet worden gehaald, houden we vast aan 3,5 procent korting. ActiZ weet dat ook al maanden, dus wij vinden niet dat wij onzorgvuldig hebben gehandeld.”

Thuiszorg in de rode cijfers

Koster wijst erop dat veel thuiszorgorganisaties nu al in de rode cijfers zitten. “De staatssecretaris schreef laatst aaan de Tweede Kamer dat de thuiszorg haar veel waard is, maar wij zien dat niet terug in haar beleid.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook

Thuiszorg staat er zeer slecht voor

Financiering van zorg aan huis loopt vast

Bonus-malusregeling vervangt tariefkorting AWBZ

1 REACTIE

  1. werk al 40 jaar in de zorg, en probeer mee te denken maar of ik het snap?? werk zelf intramuraal als we wonen en zorg willen gaan scheiden komt mijn inziens de client financieel in het geding we hebben het toch over kwaliteit ?? we wonen toch in nederland? al die kosten al die bureaucratie mensen denk is na.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.