Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ActiZ daagt VWS vanwege convenant

Brancheorganisatie ActiZ wil de uitvoering van een convenant via een kort geding voorkomen. Het gaat om het convenant 'Bemiddeling bij AWBZ-erkende thuiszorginstellingen' van het ministerie van VWS, de Belastingdienst en Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN).

Het omstreden convenant regelt dat zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) mogen optreden als zorgverlener en budget kunnen krijgen van het zorgkantoor. Het convenant legt ook de status van bemiddelingsbureaus vast. Deze bureaus krijgen ook budget voor het plaatsen van ZZP’ers.

Zelfstandige zonder personeel

Volgens woordvoerder Jaap Knoppert van ActiZ is het convenant niet juridisch waterdicht. “We hebben niets tegen ZZP’ers die zorg verlenen. Het gaat er ons om dat bemiddelingsbureaus AWBZ-geld mogen opstrijken en hiervoor niet eens de continuïteit van zorg hoeven te garanderen.” Volgens Knoppert kan het niet zo zijn dat bemiddelingsbureaus kunnen aanschuiven bij zorgkantoren, terwijl ze feitelijk geen zorgleveranciers zijn. “Als een ZZP’er onder de bus komt, dan heeft het bemiddelingsbureau niet de plicht vervanging te regelen. Reguliere aanbieders moeten dat wel. Daarom is er sprake van oneigenlijke concurrentie.”

Bemiddelingsbureau

Directeur Jan Verschuren van Branchebelang Thuiszorg komt met zijn organisatie op voor de belangen van ZZP’ers in de zorg. Hij denkt niet dat ActiZ een kans maakt bij de rechter. “Dit convenant gaat over de flexibilisering van de zorgmarkt. Deze flexibilisering wordt mogelijk door de inzet van zorgprofessionals die zelfstandig werken. Zij moeten aan de zelfde kwaliteitsnormen voldoen als reguliere zorgaanbieders.” Wat betreft de bemiddelingsbureaus ziet Verschuren geen probleem. Deze bureaus krijgen voor het beantwoorden van dezelfde zorgvraag een lager tarief dan dat reguliere aanbieders krijgen van het zorgkantoor. “Omdat bemiddelingsbureaus veel efficiënter werken met het plaatsen van mensen, is er minder AWBZ-budget nodig.” Verschuren zegt wel dat het kaf van het koren gescheiden moet worden en dat niet ieder bureau zorgbudget moet ontvangen. De zaak komt in januari voor. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

ActiZ daagt VWS om thuiszorgtarief

ActiZ wil parlementair onderzoek marktwerking

Actiz slaat alarm over zorg aan huis

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.