Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Inspectie wil vastbinden patiënten uitbannen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) pleit ervoor het vastbinden van patiënten met een zogenoemde Zweedse band uit te bannen uit de gezondheidszorg. Uit onderzoek van de inspectie naar vrijheidsbeperkende middelen bij patiënten, dat vandaag uitkomt, blijkt dat vrijheidsbeperking nog te vaak voorkomt.

De Zweedse band wordt gebruikt om onrustige bewoners tegen zichzelf te beschermen. Het is een omstreden middel omdat mensen ermee van hun vrijheid worden beroofd en er jaarlijks dodelijke ongelukken mee gebeuren. De inspectie constateert dat vrijheidsbeperking in de zorg voor verstandelijk gehandicapten en dementerenden veel te vaak voorkomt. Sommige maatregelen zijn zo ingeburgerd dat medewerkers er niet bij stilstaan dat deze maatregelen de vrijheid van cliënten beperken. Dit geldt bijvoorbeeld voor medicijnen, het afsluiten van deuren op afdelingen of van woningen, of het hanteren van een vast dagschema.

Intentieverklaring

De inspectie, brancheorganisaties, beroepsverenigingen en cliëntenorganisaties uit de gehandicaptenzorg en de ouderenzorg tekenen vandaag op het congres 'Zorg voor Vrijheid' een intentieverklaring om het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen fors terug te dringen. Staatssecretaris Bussemaker en de inspectie willen dat in 2011 de Zweedse banden niet meer worden gebruikt. Ook andere vrijheidsbeperkingen moet de komende jaren drastisch verminderen. De inspectie gaat dit handhaven door middel van "advies, stimulans, drang of dwang". (Zorgvisie - Krista Kroon)

Lees ook:

VWS wil vastbinden flink beperken
IGZ gaat strenger controleren op vastbinden patiënten
Dood door Zweedse band voor rechter
Uit de tijd - Weg met de Zweedse banden

Administrator

Gerelateerde tags

5 reacties

 • no-profile-image

  patricia

  Mijn gehandicapte dochter is door de slechte begeleiding en medicatiefouten zweedse band afhankelijk geworden.Afbouwen zal nu moeten, want nu maakt men er misbruik van en wordt ze door hun slechte begeleiding en bejegening in bed vastgelegd.Ze proberen niks anders en vervalsen de formulieren van Middelen en Maatregelen door een korte tijd van twee uur in te vullen i.p.v. de rest van de middag tot het slapen aan toe.
  Zij kan niet praten en aangeven dat ze eruit wil, laffe methode.Nu moet het maar verboden worden, laat ze nu maar zien hoe ze het gaan afbouwen, op deze manier is het vrijheidsberoving van ons kind en daar werken wij niet aan mee.

 • no-profile-image

  Zuster

  Wat is voldoende personeel?
  Misschien moet personeel anders met onrust omgaan en de rust nemen om de onrust weg te nemen.

 • no-profile-image

  MONIQUE

  als ze nou EERST eens zorgen voor VOLDOENDE PERSONEEL??? dan is al die fixatie niet meer nodig!!!

 • no-profile-image

  Bart

  Gaat het om veiligheidsgevoel of passiviteit en misschien wel hospitalisatie vanuit personeel. Veiligheidsgevoel hoef je niet te geven met een zweedse band wees creatief.

 • no-profile-image

  Frank

  Wat willen we (de overheid) nu ineens? En wat als een cliënt zelf een band om wil vanwege het "veiligheidsgevoel" mag dat dan ineens niet meer? Dan mag je wel een blikje goed opgeleid personeel opentrekken tegen die tijd!

Of registreer u om te kunnen reageren.