Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

PvdA wil staatstoezicht in zorgsector

Als het aan de PvdA ligt, gaan lokale overheden zitting nemen in raden van toezicht of misschien zelfs wel in besturen van ziekenhuizen en thuiszorginstellingen. Zover wil het CDA niet gaan, maar de partij is wel voor meer invloed van de burger.

PvdA-Tweede Kamerlid Eelke van der Veen: “Mijn pleidooi is: meer invloed van burgers op het toezicht en bestuur van zorginstellingen. Dat kan vanuit democratisch gelegitimeerde organen als provincies en gemeenten.” Van der Veen mist de link naar de samenleving: “Het is nu niet duidelijk van wie het ziekenhuis of de thuiszorginstelling is. Als het misgaat, zoals bij de IJsselmeerziekenhuizen, moet de overheid maar ingrijpen.”

Schaalvergroting

Van der Veen wil veel meer controle op de raden van toezicht: “Ik wil helderder waar zo’n raad van toezicht eigenlijk toezicht op houdt en namens wie.” Provincies of gemeenten zouden zeggenschap moeten krijgen bij de samenstelling van besturen en inspraak moeten hebben in bijvoorbeeld kwesties van schaalvergroting. Van der Veen: “Wij zijn voor gezondheidszorg dicht bij de mensen. Die moeten we lokaal borgen. De landelijke politiek moet daar van af blijven.”

Uitvoeren Wmo

CDA Tweede Kamerlid Jan de Vries is ook voor meer invloed van de samenleving op semipublieke instellingen: “Wij merken dat de publieke taken van zorginstellingen steeds meer naar de achtergrond verdwijnen. Er is een steeds sterkere economische oriëntatie bij zorginstellingen. Die zorgen delen wij met de PvdA. Wij zijn niet voor deelname aan bestuur of toezicht door provincies en gemeenten. Dat leidt tot dubbelrollen van gemeenten, denk aan het geven van vergunningen of bij het uitvoeren van de Wmo. Wij pleiten voor een bindende voordracht van de cliëntenraad voor een lid van de raad van toezicht. Daarnaast doen wij een dringend beroep op de zorgsector om het tij te keren. We roepen op tot zelfreflectie en zelfreiniging. Zodat we kunnen voorkomen dat de overheid het weer moet oplossen. Dat geeft alleen maar meer regeldruk.” (Zorgvisie - Carina van Aartsen)

Lees ook:

Schenk: ‘Geef NZa vetorecht bij fusietoezicht’
ActiZ: Meer toezicht op thuiszorg nodig
IGZ pakt toezicht op ggz anders aan

Administrator

Gerelateerde tags

6 reacties

 • no-profile-image

  Ik pleit voor een zorgdirecteur,
  een verkoopdirecteur en een onderwijsdirecteur in het zorgbedrijf. De verkoopdirecteur treedt in contact met het zorgkantoor en houdt haar informatiestroom naar de medewerkers tegen.
  De zorgdirecteur, een psychiater, regelt verpleging en zorgacademici, de onderwijsdirecteur regelt het personeel, de stageplaatsen en de deskundigheidsbevordering.
  Met een vriendelijke groet, Paul Walrecht, Enschede, www.ldat.nl

 • no-profile-image

  pwalrecht@ldat.nl

 • no-profile-image

  Medezeggenschap is meer dan alleen verdeel en heer

  Laat een betere de medezeggenschap tot uiting komen mede doormiddel van een sterke patienten vertegenwoordiging als lid toe te voegen bij de raad van bestuur tevens een O.R lid met een beschermde mandaad.

 • no-profile-image

  h.hagmeijer@vvsdiensten.nl; e.verkade@servira.nl

  als we het erover hebben..., wat een jaar zal het gaan worden in 2009...

 • no-profile-image

  info@t4h.nl; e.verkade@servira.nl; info@svankeulen

  als we het er niet over hebben gehad in Karel v...

 • no-profile-image

  e.verkade@servira.nl; gj.slingerland@servira.nl

  zeiden we het niet vorige week.... ben erg benieuwd hoe eht verder gaat....

Of registreer u om te kunnen reageren.