Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorg in Twente wil Wmo-contract aanpassen

Stichting ZorgAccent & Thuiszorg Noord West Twente wil dat haar thuiszorgcontract met veertien gemeenten in het oosten wordt aangepast. De gemeenten weigeren het tarief echter te verhogen waardoor de zorgorganisatie zware verliezen lijdt.

De gemeenten in de regio houden tot en met 31 december 2009 vast aan het thuiszorgcontract. Wanneer de stichting het contract had willen veranderen, had dat volgens de gemeenten voor 1 juli moeten gebeuren met een aangetekende brief. ZorgAccent & Thuiszorg Noord West Twente deed het verzoek voor de aanpassing echter per brief van acht oktober.

Laag thuiszorgtarief

Volgens bestuurder Jan van Hees van ZorgAccent & Thuiszorg Noord West Twente brengt het huidige contract niet alleen de werkgelegenheid en de continuïteit van zorg in gevaar, maar ook nieuwbouwprojecten. “Vanwege het huidige uurtarief van twintig euro lijden wij per geleverd uur 3,5 euro verlies. Met 2009 meegerekend hebben wij in drie jaar Wmo dik drie miljoen euro moeten bijleggen.” Volgens Van Hees heeft het Waarborgfonds voor de Zorgsector al vastgesteld dat de organisatie te weinig vlees om de botten heeft voor een garantstelling van het fonds voor een lening. “Het bouwen van verpleeghuizen en verzorgingshuizen voor de AWBZ wordt dus door problemen uit de Wmo moeilijk gemaakt.”

Aanpassen Wmo-contract

ZorgAccent & Thuiszorg Noord West Twente laat nu juristen bekijken of er mogelijkheden zijn om het tarief net zoals elders in het land aan te passen. Volgens Van Hees gebruiken de gemeenten het argument dat aanpassen van het contract oneerlijk is ten opzichte van aanbieders die zich destijds niet hebben ingeschreven op de aanbesteding of aanbieders die de aanbesteding hebben verloren. Volgens Van Hees gaat dit argument niet op. Als deze organisatie wél hadden meegedaan aan de aanbesteding en hadden gewonnen, zouden zij volgens Van Hees nu in precies hetzelfde schuitje zitten als zijn organisatie. Geen enkele organisatie heeft geprofiteerd van de gunning en daarom is aanpassing niet ten nadelen van derden.

Aanbesteding Wmo

Bij de invoering van de Wmo kon de organisatie niet anders dan voor het verliesgevende tarief inschrijven. “Wij wisten bij de eerste aanbesteding dat het niet kostendekkend is om in te schrijven op tarieven die op tachtig procent van het ctg-tarief liggen. Maar de gemeenten in deze regio hebben hun tarieven allemaal op het zelfde lage niveau vastgesteld. Wij hadden de keuze voor inschrijven of helemaal niet meer mee doen met alle gevolgen van dien.” Ook nu is stoppen met het leveren van thuiszorg geen optie. “Als wij nu zouden stoppen, zouden we met verplichtingen naar ons personeel zitten en zware verliezen lijden. Het komende jaar lijden we een miljoen euro verlies als we blijven leveren of een miljoen euro dekkingsverlies als we niet meer leveren.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Nieuwe Wmo-tarieven teleurstellend

SamenZorg stoot thuiszorg af

Hoorn moet Wmo-contract openbreken

Thuiszorg stopt met huishoudelijke hulp

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.