Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen geven patiëntgegevens vrij

Sommige ziekenhuizen in Zuid-Holland gaan onzorgvuldig om met de privacy van patiënten. Dat concludeert Omroep West na eigen onderzoek.

Een verslaggever benaderde acht ziekenhuizen in de provincie. Hij deed zich voor als medewerker van een ander ziekenhuis en vroeg naar medische dossiers van patiënten van wie hij vaak alleen de naam en geboortedatum kende. Zonder enige controle stuurden zes ziekenhuizen hem per fax vertrouwelijke documenten over de ziektegeschiedenis van patiënten, laboratoriumuitslagen en medicijngebruik. De omroep kreeg dossiers van ziekenhuizen als het LUMC in Leiden en het Haagse Bronovo-ziekenhuis. Alleen Leyenburg in Den Haag en het Lange Land in Zoetermeer handelden volgens de regels. Zij weigerden de dossiers te versturen.

Vereniging van ziekenhuizen

Het LUMC noemt de actie van Omroep West schandalig en zegt dat ziekenhuizen in vertrouwen met elkaar samenwerken. Volgens woordvoerder Jakomien ter Haar van brancheorganisatie NVZ vereniging van ziekenhuizen is een score van vijf van de zeven ziekenhuizen die tegen het protocol handelen, een slechte score. Volgens haar hebben de betrokken ziekenhuizen tegen de geldige regels gehandeld. Voor het leveren van gegevens is toestemming van de patiënt nodig. “Wij zijn nu bezig met een bewustwordingscampagne voor ziekenhuizen over dit onderwerp. De helft van de ziekenhuizen hebben zich hier al voor ingeschreven.”

NEN 7510

Ter Haar wijst verder op de nabije invoering van de norm voor informatiebeveiliging, NEN 7510, in de zorg. Met de komst van het landelijk elektronische patiëntendossier (epd) zullen alle ziekenhuizen zich aan deze norm moeten houden. “Maar omdat wij verwachten dat niet alle ziekenhuizen het op tijd redden om NEN 7510 in te voeren, hebben wij nu al eenvoudige instructie programma’s voor beveiliging beschikbaar gesteld”, zegt Ter Haar. “Het ministerie van VWS heeft deze programma’s goedgekeurd.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

‘Ggz schendt privacy patiënten’

Duizenden tekenen bezwaar aan tegen epd

Klink wil nalatigheid in epd-brief rechtzetten

LHV: ‘Epd pas in 2010 of later’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.