Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgkantoren korten thuiszorgtarieven met tien procent

De zorgkantoren die het AWBZ-geld verdelen, korten in 2009 tien procent op de tarieven voor thuiszorg. Dat blijkt uit een inventarisatie door PricewaterhouseCoopers bij alle zorgkantoren.

Thuiszorgorganisaties moeten voldoen aan diverse eisen om honderd procent te krijgen van het landelijke maximumtarief. Zo niet, dan keren alle zorgkantoren in principe slechts 90 à 92 procent uit. Adviesbureau PwC concludeert dit uit een analyse van aanbestedingsdocumenten. “Zorgorganisaties kunnen minder krijgen, maar niet meer”, zegt Frank van Kommer van PwC. “In het meest extreme geval kunnen ze tien procent terugwinnen, maar kan er aan de andere kant nog eens 42 procent vanaf gaan.” Dit is de ‘bonus/malus-regeling van zorgkantoor DSW in Zuid-Holland.

Tariefkorting

Het tarief daalt bij veel zorgkantoren tot tien procent voor het werken met onderaannemers en voor zorg op een locatie waar veel klanten bijeen wonen, zoals een serviceflat. Ook zijn er zorgkantoren die korten op de tarieven van aanbieders die in 2007 of 2008 een cliëntenstop hadden. Van Kommer: “Voor alles wat tot een gezonde bedrijfsvoering leidt, krijgen aanbieders een tik op de vingers. Het riekt naar machtsmisbruik, aangezien zorgkantoren het monopolie hebben op de zorginkoop.”

Garantiefonds

Door een “tsunami” aan maatregelen zit de thuiszorg in grote financiële problemen, stelt Van Kommer. Als oplossing ziet hij een tijdelijk garantiefonds waardoor thuiszorgorganisaties goedkoop geld kunnen lenen om hun organisatie marktbestendig te maken. De overheid moet dan intussen zorgen voor werkbare omstandigheden: “Niet met de kaasschaaf iedere keer bezuinigen, maar voor eens en voor al duidelijk maken wat er in de AWBZ zit.”

Kwaliteit belonen

Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vindt het “heel logisch dat zorgkantoren aanbieders proberen te belonen voor goede zorg”, zegt een woordvoerster. “Je kunt geen concessie doen aan de kwaliteit omdat de thuiszorg door andere maatregelen in geldproblemen zit.” ZN beschouwt negentig procent van het tarief volgens haar echter wel als bodem. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

‘Achmea en Menzis knijpen AWBZ af’

Thuiszorg staat er zeer slecht voor

Thuiszorg stopt met huishoudelijke hulp

Antwoord op malaise in thuiszorg

VNG voorziet hrm-problemen in thuiszorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.