Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Lex de Lange: ‘Ziekenhuizen worden boos op ons’

Een groep investeerders onder leiding van de Groningse ondernemer Lex de Lange steekt tweehonderd miljoen euro in het nieuwe ziekenhuis voor kankerbehandeling in Boxmeer. De Lange en zijn bedrijf Zernike Group zijn onder andere bekend van een eerdere poging in Amsterdam een internationaal kankerinstituut op te zetten. Volgens De Lange zullen andere ziekenhuizen boos worden op wat er straks in Boxmeer verrijst.
Lex de Lange: 'Ziekenhuizen worden boos op ons'

Maart 2007 verklaarde De Lange nog dat het International Comprehensive Cancer Institute (ICCI) in 2011 in Amsterdam-Noord haar deuren zou openen. De onderhandelingen tussen de Duitse initiatiefnemer Rehamed en de gemeente zouden toen bijna zijn afgerond. Nu is het de locatie Boxmeer geworden. “De tegenstand in Amsterdam was te groot”, zegt De Lange. “We zijn bezig geweest om grond te kopen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. In Amsterdam-Noord, naast het Shell-gebouw, zou het ICCI verrijzen. Dat ging niet door. Maar ondertussen waren we al bezig in Boxmeer, waar we nu grond hebben gekocht.”

Aandelen in eigen ziekenhuis

De Zernike Group doet geen zaken meer met Rehamed. De twee partijen zijn met onenigheid uit elkaar gegaan. Het project in Boxmeer zal ook geen internationaal kankerinstituut worden. “In Boxmeer gaan we met 75 medici werken, van wie eenderde hoogleraar is”, zegt De Lange. “We gaan verpleegkundigen weglokken bij zowel Nederlandse academische ziekenhuizen als ziekenhuizen over de grens.” Deze medewerkers krijgen aandelen in het ziekenhuis. “Zij gaan delen in de winst. Daarom zullen een hoop ziekenhuizen boos op ons worden.” Volgens De Lange is het ook in de huidige systematiek mogelijk medewerkers aandelen in het ziekenhuis te geven.

Cancer Institute

Het is voor het eerst dat private partijen in Nederland een groot nieuw ziekenhuis opzetten. De bouw moet over een jaar van start gaan en het ziekenhuis zou medio 2012 operationeel kunnen zijn, zo zei De Lange gisteren in het Financieele Dagblad nadat hij met de gemeente Boxmeer een overeenkomst had getekend over de bouwlocatie. De namen van zijn mede-investeerders wil De Lange niet noemen. Het zijn volgens hem mensen die niet uit zijn op rendement op de korte termijn. De wet verbiedt op dit moment nog de uitkering van winst in de zorg. “Het gaat hen niet om winst maken, maar maatschappelijk ondernemen en het bekorten van wachtlijsten”, aldus De Lange in het FD.

Zernike Group

De Lange is oprichter van het bedrijf Zernike Group, dat onder andere science parks beheert. Hij vormt de spil van een groep ‘informal investors’ die circa vijftig miljoen euro aan eigen vermogen in het ziekenhuis steken. De rest van het geld wordt bijeengebracht door bankleningen en een leaseconstructie voor medische apparatuur met Philips Medical Systems.

Nieuwbouw Maasziekenhuis

Het nieuwe ziekenhuis wordt gevestigd op een speciaal park waar ook het regionale Maasziekenhuis nieuwbouw pleegt. De Lange maakt duidelijk dat het ziekenhuis niet zat te wachten op de komst van de nieuwe kankerkliniek. “Maar dit gaat gewoon gebeuren”, zegt hij in het FD. “Daar moet je moed voor hebben en financiële buffers, en die hebben wij.”

Zorgverzekeraars

De Lange claimt met een aantal zorgverzekeraars te hebben gesproken over het initiatief. De dominante verzekeraar in de regio, CZ, weet echter van niets, zo laat een woordvoerder weten in de krant. “Ze zullen vast snel het initiatief nemen om ons op de hoogte te brengen van de plannen, zeker nu ze al in een vergevorderd stadium zijn.”

Antoni van Leeuwenhoek

Het ziekenhuis komt in Boxmeer te staan, maar bestrijkt de hele Nederlandse markt en gaat de concurrentie aan met gevestigde namen zoals het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. (Zorgvisie – Carina van Aartsen/Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Interview Lex de Lange: ‘Wereldwijd ten strijde tegen kanker’

‘Zo’n kliniek is een logisch gevolg van marktwerking’

Commercieel kankercentrum voedt vrees voor ‘beddenstrijd’

Boxmeer krijgt privaat gefinancierd ziekenhuis

1 REACTIE

  1. De eerste spetters ‘shit’ vliegen van de ‘fan’, de grote mop moet nog komen… We kunnen koffiedik kijken of aan ons water voelen wat er gaat komen, maar dat het gaat schuiven is duidelijk.
    Punt is dat dit soort dingen alleen maar kunnen gebeuren als er de ruimet voor is; ofwel de huidige ziekenhuizen, ook díe die prima deze taak hadden kunnen vervullen, laten dit gat zelf vallen. Ja, de slachtofferverhalen kennen we inmiddels al wel. Nee bestuurders: Het is úw taak deze gaten te dichten, desnoods tegen de vrdrukking van overheid en verzekerraars in. Ú hoort het hef in handen te hebben! U dient te zorgen dat u een sluitend ondernemingsplan heeft: dat hebben deze investeerders nl blijkbaar wél (anders staken ze er hun geld niet in). Ze zijn overtuigd dat ze u kunnen verslaan, uw mensen (patiénten én medewerkers) kunnen weglokken. En als ze een beetje slim zijn gaat ze dat lukken ook… Vervolgens hebben investeerders de touwtjes in handen en dan gaan we daar weer over klagen. Dus: Bestuurders; het lot van de zorg ligt uiteidelijk in úw handen. Toon ruggegraat en doe wat er moet gebeuren! En dat is níet in spreadsheets turen of slachtoffergedrag vertonen. Als patiënt verwacht ik dat u de guts toont om uw huis en uw mensen de verandereringen te laten doormaken die nodig zijn om weer zorg van werledklasse te leveren. En dat heeft NIETS met geld te maken! Oneens? Ga eens met ons mee op een tour naar Seattle dan latren we u zien hoe het anders kan. De kennis om deze verandering aan te gaan is er, hij is toegankelijk. U hoef het ‘slechts’ te gaan doen…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.