Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Manifest ggz roept verzekeraars op tot steun

De ggz-organisaties Lentis, Parnassia Bavo Groep en Mondriaan Zorggroep roepen verzekeraars op tot een “constructief zakelijke samenwerking”. Ze willen langer lopende contracten en reële tarieven in ruil voor meetbaar betere prestaties.

De drie signaleren in het manifest Naar een duurzame zorg “een verharding en verwijdering” tussen zorgverzekeraars en ggz-aanbieders. Verzekeraars lijken volgens hen alleen geïnteresseerd in kostenbesparingen. Dat helpt niet bij de “grote uitdaging” om aantoonbaar goede, doelmatige en toegankelijke zorg te leveren, terwijl tegelijkertijd de ggz-bekostiging ingrijpend verandert.

Driejarige contracten

Het drietal stelt voor om voortaan driejarige contracten af te sluiten, zodat instellingen meerjarenplannen kunnen maken en niet elk jaar onderhandelingen nodig zijn. Ze willen zich in ruil daarvoor verbinden aan jaarlijkse concrete doelen, met beloning en straf als ze die wel of niet behalen. Over drie jaar beloven ze helemaal evidence based te werken, de klanttevredenheid aanzienlijk te verbeteren en vijf procent doelmatiger te werken.

Kritische noten

“We doen redelijk concrete voorstellen, waarvoor je ons over drie jaar kunt bellen: hebt u deze doelen gehaald”, zegt woordvoerder Gerke Terpstra van Lentis. “Maar die doelen kunnen eigenlijk alleen gerealiseerd worden onder goede condities. Zorgverzekeraars zijn voor ons een onmisbare partij. We kraken in het manifest kritische noten, maar nodigen hen uit om met ons verder te kijken.” (Zorgvisie -Krista Kroon)

Lees ook:

Ggz weigert zzp's in te voeren
GGZ Nederland vreest groot verlies aan banen
Dbc's bedreigen voortbestaan ggz-instelling
'Klink komt ggz onvoldoende tegemoet'
Om de tafel met het zorgkantoor
Zorgkantoor kort thuiszorg tien procent

Administrator

Of registreer u om te kunnen reageren.