Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa wil dure geneesmiddelen volledig vergoeden

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert om dure geneesmiddelen voortaan honderd procent te vergoeden. Nu nog moeten ziekenhuizen twintig procent uit eigen zak ophoesten.

Deze eigen bijdrage is de ziekenhuizen een doorn in het oog, temeer daar particuliere klinieken wel een volledige vergoeding krijgen. De NZa adviseert de minister daarnaast om van dure geneesmiddelen een apart te declareren prestatie te maken. Wanneer de dure geneesmiddelen onderdeel zouden uitmaken van de diagnosebehandelingcombinatie (dbc) wordt de variatie in de kosten per dbc erg hoog.

Weesgeneesmiddelen

Door de inzet van dure geneesmiddelen als een aparte prestatie te definiëren, wordt dit voorkomen. Dit geldt ook voor geneesmiddelen voor zeer zeldzame aandoeningen, de zogeheten weesgeneesmiddelen. Bijkomend voordeel is dat het voor de verzekeraar inzichtelijk wordt hoeveel dure geneesmiddelen er worden verstrekt. De NVZ vereniging van ziekenhuizen juicht het voorstel van de NZa toe. Wel waarschuwt de NVZ dat er sprake moet zijn van een kostendekkende vergoeding. Bovendien moeten ziekenhuizen in de onderhandeling met farmaceuten niet worden belast met onnodige administratieve lasten.

Hoge kosten

Dure geneesmiddelen zijn geneesmiddelen met extreem hoge kosten, voornamelijk gericht op de behandeling van verschillende vormen van kanker. De NZa bepaalt op advies van het CVZ welke geneesmiddelen als ‘duur geneesmiddel’ worden aangemerkt. Momenteel zijn er 26 geneesmiddelen aangemerkt als dure geneesmiddelen en 7 als weesgeneesmiddelen. (Zorgvisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.