Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sociaal contact bepaalt levenskwaliteit ouderen

Bewoners in verpleeg- en verzorgingshuizen geven hun leven gemiddeld een 7,3. Het meest tevreden zijn ouderen die geregeld aanspraak hebben van verzorgenden, vrijwilligers of medebewoners. Dat blijkt uit onderzoek van het instituut NIVEL.

“Sociale contacten zijn veel wezenlijker en belangrijker voor de kwaliteit van leven in verpleegen verzorgingshuizen dan tot nu toe wordt gedacht”, verklaart NIVEL-onderzoeker Sandra van Beek. Ouderen ervaren een hogere kwaliteit van leven naarmate ze vaker deelnemen aan groepsactiviteiten, bezoek krijgen van vrijwilligers en vaker een praatje maken met verzorgenden. Het gaat dan om gesprekjes tussendoor, los van zorgmomenten.

Praatje

Bij vier van de tien ondervraagden komen de medewerkers wel eens langs voor zo’n praatje, variërend van een keer per dag (11 procent) tot hooguit een keer per maand (27 procent). Bewoners met de genoemde sociale contacten voelen zich veiliger en meer geaccepteerd door hun omgeving, en zijn tevredener over hun woonsituatie. Ook voelen ze zich lichamelijk beter. Verzorgings- en verpleegbewoners zijn in het algemeen goed te spreken over de lichamelijke verzorging. Ze voelen zich veilig en vinden dat hun lichamelijke klachten serieus worden genomen. Minpunten zijn daarentegen dat een op de vijf bewoners niet kunnen bepalen wanneer ze eten, drinken en verzorging krijgen. Andere punten van onvrede zijn dat ze niet buitenshuis kunnen komen waar ze willen (32 procent), en zich eenzaam voelen (29 procent).

ActiZ

Het NIVEL deed het onderzoek in opdracht van brancheorganisatie ActiZ. Het ondervroeg 556 niet-demente bewoners uit zes verpleeghuizen en zestien verzorgingshuizen over de kwaliteit van hun leven en de gang van zaken binnen de instelling. De resultaten zijn gecombineerd met gegevens uit de Benchmark 2005 van de branche. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Nieuws:

Levenskwaliteit buiten beeld

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.